Екип от юристи ще поработи още един-два дни, за да подготви юридически издържан документ - договор, с който заедно с министър Сергей Игнатов ще се запознаем във вторник, за да го внесем на заседанието на Министерския съвет в сряда, каза министърът на културата Вежди Рашидов след среща в неговото ведомство, цитиран от БТА и "Фокус".
На нея дойдоха Игнатов, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и юристи.
По-рано от Алма матер обявиха, че ще затворят само символичното централния вход  от 4 до 6 април, но няма да спират работа, както се заканиха.

Илчев обясни, че в бъдещия договор ще бъде записано, че СУ ще се грижи за цялата паркова част в градината в Балчик, а културното министерство - за сградите.
В договора предлагаме да има специална допълнителна клауза - "охранителна", която да гарантира, че няма да се допускат инвеститорски интереси в Ботаническата градина, заяви ректорът на СУ.

Договорихме се всички и искаме да се върне старото положение на управление - от СУ и от МК, но има някаква пролука, слабост в нормативната уредба в договорите, сключвани през годините, позволяваща да се обновява през няколко години този спор за управлението на градината, каза министър Игнатов. По думите му трябва в текста на договора задължително да има клауза, която "да усилва при управлението на този много ценен обект опазването на културния пейзаж в него".

Според него кабинетът ще вземе решение, което възстановява правото на управление на СУ и МК, но то ще се подсили с подобна клауза, за да не може "някога, някой с трактори, с багери да се появи и да реши да се възползва от тази културна, историческа и природна забележителност - Ботаническата градина Балчик".

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев каза, че в България доста хора лъжат 364 дни неофициално и един ден официално. Той добави, че се надява, че на днешния официален ден на лъжата, на тази среща се говори истината.

Вежди Рашидов предложи в Ботаническата градина да има "жива” култура и семинари, предаде "Фокус". По думите му, градината и дворецът в Балчик, са паметник на културата, който работи много добре и има поток от туристи.
"Още по-хубаво било, ако заедно, съвместно започнем семинари на млади студенти, на историци, да направят летните сезони едни работилници, арт-работилници.
Вече сме в Европа, би могло да се нарича един европейски център за млади дарования, едни млади хора да играят балет пред туристи, вечер малки концертчета да си правят, поезия да пишат, малки кафе-театърчета да си правят", предложи министрът на културата.

Според него, едни млади хора трябва да щъкат и да изобретяват едни прекрасни неща, "туристът вечерта да види и жива култура".