"Пропускаме български леки автомобили. За 10 минути отваряме пункта "Капитан Андреево", за да не дразним сънародниците си“, добави Симеонов, който е и съпредседател на коалицията "Обединени патриоти", цитиран от "Фокус".

Симеонов бе категоричен, че автобуси няма да се пропускат.

"Събрали сме се между 400-500 човека от близките населени места. Всичко сме подготвили само за един ден. Ако се наложи, ще се струпаме много повече хора и ще блокираме движението за денонощия, ако не се спрат опитите за прекарване на автобуси с чужди елементи“, коментира Валери Симеонов.

Малко след 10.00 часа движението на ГКПП "Капитан Андреево" беше блокирано в протеста срещу така наречения "изборен туризъм" от Турция, предаде БНР. Пропускат се автобуси само в посока Турция.

Вижте снимки >>>

Първоначално протестът беше обявен като мирен, но после хората решиха да блокират платното за движение от Турция за България и струпаха на него автомобилни гуми и опънаха синджири.

Дошлите на границата споделиха, че са против "изборния туризъм" и имат информация, че от южната ни съседка щели да пристигнат 1000 автобуса с наши сънародници, които имат право да гласуват в България.

Протестиращите изразиха готовност да останат на пункта до деня на изборите. Въпреки засиленото полицейско присъствие на пункта, до сблъсъци не се е стигнало, а движението от България за Турция е свободно.

Протестиращи блокираха пътя от и към Турция и на граничния пункт "Малко Търново" около 10:50 часа. Те държат огромен транспарант: "Браним България, пазим Европа".

Кукерски групи танцуваха по платното и гонят, евентуално, някакви зли сили. Протестиращите дойдоха с три автобуса, организирани от Бургас, и десетки лични си автомобили.

Блокиран е пътят Малко Търново – ГКПП 1 км преди пункта, обясни кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев. Около 150 души са блокирали пътя“, каза той. По думите му от двете страни на граничния пункт няма колони чакащи превозни средства. Автомобилният трафик в района е слаб. На мястото на блокадата има полиция и жандармерия.

Протестът беше обявен за 10 часа, но подробните полицейски проверки на пътуващите забавиха блокадата. Някои от участниците вече са подписали предупредителни протоколи.

През  "Капитан Андреево" преминават тежкотоварните автомобили, които от няколко дни образуваха колона между 10 и 15 километра.
Трафикът на автобуси през пункта от Турция към България засега е нормален. През изминалото денонощие през границата не са преминавали извънредно автобуси.

И трите гранични пункта между България и Турция работят, информираха от МВР.