Общо шестима души са били отведение в РПУ-я до 21.00 часа. Двама от тях са били участници в протестните действия - единият е участвал в унищожаване на билбордове по бул. "Цариградско шосе", а другият се е опитал да препречи пътя на лек автомобил, съобщиха от МВР.

Трети мъж бил засечен от служителите на реда на изградените пунктове за концерта на площад "Александър Невски". Той носел в себе си бокс, за което му е съставен предупредителен протокол, и е пуснат от районното полицейско управление.

Други трима мъже - фенове на футбола - били задържани, докато хвърляли камъни по автобус на градския транспорт.

Протестът

Центърът на София бе блокиран почти през целия неделен ден. Демонстрацията започна от 11 часа пред Ректората на Софийския университет. След това шествието мина през Народното събрание, Министерски съвет, след което бе блокирана част от ул. "Раковски", а после отново кръстовищата при Ректората и Орлов мост.

Блокирано бе движението и по Цариградско шосе, Алея "Яворов", бул. "Никола Вапцаров" и дори кръстовището с бул. "Ситняково".

Вижте снимки от протестното шествие тук >>

Над 10 000 присъстващи развяваха български знамена, надуваха свирки, вувузели, биеха тъпани.

Блокираха Станишев, той влезе през страничен вход за тв участие

Протестиращите причакаха лидера на БСП Сергей Станишев при парк-хотел „Москва", където той отиде за участие в тв предаването "Всяка неделя".

Той беше посрещнат с бурни освирквания, и въпреки опитите на протестиращите да го спрат, полицаите все пак му помогнаха да влезе в сградата през един от страничните входове.

На излизане бе отново освиркан.

При блокадата на Станишев е бил задържан един мъж на 45 години.

Гориха плакати на Сидеров и телевизия "Алфа"

Протестиращ се качи на билборд покрай Цариградско шосе, който рекламира партийната телевизия на "Атака" "Алфа" и го скъса. Чуваха се скандирания: "Извини се, бе". Протестиращи запалиха скъсания билборд на телевизия "Алфа". Полицаи се опитватваха да го изгасят, но не попречиха на подпалвачите. Хората мятаха камъни по рекламите на "Алфа", които са на всеки стълб.

От партията по-късно поискаха оставки в полицията заради вандалщината.

Коментар на депутата Десислав Чуколов

Във фейсбук страницата си депутатът от "Атака" Чуколов коментира късащите и горящите плакати на Сидеров "Атака" така: "Малките изродчета на сикаджията Бойко в действие. Полицията на льохмана Йовчев им се радва".

Напрежение около парламента

Демонстрантите хвърлиха през загражденията пред парламента огромна безформена топка – символ на мнимия преход.

С викове "Довиждане" младежи хвърляха сакове зад загражденията на НС. "Вие си отивате, ние оставаме, няма да емигрираме", викаха те.

Имаше опити за премахване загражденията около Народното събрание, чуваха се и призиви за узурпиране на сградата на парламента. Полицаите изблъскаха демонстрантите, чуха се викове: "Еничери", "Пазите престъпници".

От редиците на протестиращите към загражденията летяха водни бомби - балони, пълни с вода.

Акция пред Министерски съвет

„Ранобудните студенти” обявиха, че Пламен Орешарски е окупиран и трябва да подпише своята оставка. Секунди след това имаше и пърформанс: окованият във вериги премиер подписа оставката си на голям плакат, а България (момиче, облечено в цветовете на националния флаг) беше освободена от оковите.

По-късно пред Ректората протестиращите запалиха плаката със снимката на премиера. Звуча песен "Когато па, когато па, когато падне БСП..."

Студенти танцуваха върху плакати с лика на премиера.

Сред надписите по плакатите са следните: "Будните оставаме, вие си отивате", "Оставка", "Събудете се", "Емигрирайте", "Червени боклуци", "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук", "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат".

Сутринта в 8.30 ч. "Ранобудните студенти УНСС" направиха обиколка на Студентския град, за да призовават всички на протест.

Концерт пред храм "Ал. Невски"

Концерт до храм-паметника "Александър Невски" продължи до късно вечерта. Организатор бе инициативният комитет "Чисти ръце", а мотото бе "Вдигни очи: стоп на псевдопрехода".

 Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, Драго и Ева, както и група PIF, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев и Шкумбата участваха в изявата.