Гласуваха 17 народни представители - 12 депутати от комисията дадоха своя вот „за” приемането на законопроекта, а 5 бяха „против”, предаде "Фокус".

Промените
бяха внесени за обсъждане на 3 юли от Искра Фидосова, Димитър Аврамов, Юлиана Колева и Христо Христов от ГЕРБ.
Комисията отхвърли промените в закона, предложени от правителството
, върху които президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

Особено оспорваният чл. 54 отпада от новия законопроект, специално обясни председателят на комисията Десислава Танева, цитирана от БГНЕС.
"Разбира се, убеждаването от всички страни, включително от защитниците на промяната на режима продължава и ако по-нататък има разбирателство, никой не пречи този, който има право на законодателна инициатива, да я направи”, добави тя.
Същото каза преди дни и земеделският министър Мирослав Найденов, според когото това можело да стане и след 100 години.

По време на обсъждането от опозицията обвиниха управляващите, че са се уплашили от обществените протести и затова са се отказали от първоначалните си предложения, а не защото са осъзнали последствията, които биха причинили.

Спас Панчев от левицата заподозря, че по т.нар. казус „промяна на предназначението” има отново възможност за пробив, и то в частните гори, но е направено прикрито.

Танева коментира след заседанието, че се надява новите промени, по които има постигнат консенсус, да влязат възможно най-бързо в парламента още другата седмица.

По-рано от ДСБ съобщиха, че следващата седмица ще внесат допълнителни промени в Закона за горите, както и в други закони, които да гарантират, че олигарсите не могат да рекетират хората и още една година софиянци да нямат достъпни съоръжения на Витоша. "Витоша ски", собственост на Цеко Минев, вече заплаши, че ако исканията на екозащитниците бъдат приети, и тази зима няма да пуснат лифтовете.

Днес, след като стана ясно решението на паламентарната комисия, от "Витоша ски" разпространиха официална позиция, в която се казва, че природозащитниците не защитават екологични, а икономически интереси. "Защо - защото искат да бъде намален горският фонд, от него да се изключват територии, които да се урбанизират и Витоша да се застрои, или да не се случва нищо", аргументират се от дружеството.
Оттам уверяват, че всички ангажименти по приватизационния договор са извършени, отчетени и приети по съответния законов ред и Столичната община е отбелязала това след нарочна проверка в началото на тази година.

"Подчертаваме, че спирането на лифтовете не е по наша вина и се наложи единствено заради последствията от приетия през 2011 г. закон. Като собственици, от една страна, и жители на столицата, от друга, ние сме последните, които бихме желали съоръженията на Витоша да не работят. Абсурдно е да се смята, че за нас е човешки поносимо и икономически изгодно да гледаме как вече година съоръженията не работят, а персоналът ни бездейства! Ние сме първите, които ще направим всичко необходимо съгласно закона за правилното използване и развитие на инфраструктурата в планината", пише още в позицията на "Витоша ски".

Междувременно, въпреки своеобразната си победа, протестиращи заради Закона за горите и промените в Закона за физическото възпитание и спорта, свързани с хижите, които също бяха оттеглени, се събраха тази вечер в 18,30 часа на Орлов мост, след което организихара шествие до парламента, където изразиха исканията си с мегафони.