Данните са от изследване, разпоредено от главния прокурор Сотир Цацаров заради все по-зачестяващите измами и нуждата от мерки. То е извършено от четирима прокурори, с помощта на ръководени от гл. ас. д-р Георги Петрунов 12 студенти от УНСС, катедра „Икономическа социология“, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В повече от половината случаи жертвите са давали до 3000 лв., рядко сумата надхвърля 10 000 лв. Най-често предадените пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства, изтеглени от банка и взети на заем. Понякога се предават и ценности, е показало проучването.

Други основни изводи от него са:  

- профил на жертвите - измамените жени са почти три пъти повече от мъжете – 304 мъже и 852 жени. Най-голямата част от потърпевшите са на възраст между 71 и 80 г., а най-малка са под 18 г. Най-много от тях живеят на територията на Столична община.  

- профил на измамниците  - 93% са мъже на възраст между 18 г. и 35 г., жените са включени основно в подпомагане на престъпните дейности, повечето от тях са от малки градове на страната, които не са областни.

- технологията на телефонната измама – свързана е най-вече с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата. Следващият мотив е неправомерно поведение на близък на жертвата и в най-малко от случаите става въпрос за користен, икономически мотив от страна на жертвата.

През втората половина на 2015 г. се наблюдава нова техника при осъществяване на телефонните измами - лице, представящо се за орган на властта – например водещ делото следовател, прокурор или разследващ полицай, с цел разкриване на престъпление. Тази технология бързо започва да набира скорост.  

Според изследването измамата е на второ място по разпространеност след кражбата при престъпленията срещу собствеността, с постоянно нарастваща тенденция (286 регистрирани за 2011 г., 918 за 2015 г.). Разкриваемостта обаче също се е увеличила почти 3 пъти.

Също така се наблюдава ясно изразена териториална концентрация на регистрираните и на разкритите телефонни измами. Половината от тях са концентрирани в Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София-град, като София от трето място през 2011 г. и 2012 г., а през 2015 г. вече а на първо.  

Изследването ясно показва и основните типове телефонни измами:

- "Тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция”;

- „Реализирано ПТП, вследствие на което е пострадал близък роднина”;

- „Заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола, трудова злополука на работното място (напр. изгаряне от волтова дъга и др.) или искане на пари за скъпоструващи ваксини”;

- „Реализирано ПТП[1] от близък роднина с починал човек или малко дете”;

- „Провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите”;

- „Нужда от пари за освобождаване на колетна пратка“;

- „Сключена „изгодна“ сделка за закупени климатици, като ще е необходимо спешно да се даде някаква сума „капаро”, за да бъде „довършена” сделката” и др.

Напоследък някои от схемите се „преплитат“, показват още данните.

През изследвания период се наблюдава тенденция на увеличаване броя на новообразуваните досъдебни производства за телефонни изамами, отчитат от прокуратурата, но и открояват и трудности, произтичащи от нормативната база.  

В Закона за електронните съобщения (ЗЕС) например няма лимит за броя на симкартите, които може да притежава едно лице. Например в Димитровград са установени двама души - единият има над 24 000 активни и над 13000 деактивирани карти на свое име, а другият –  над 55000 активни и над 121000 деактивирани симкарти. Затова от държавното обвинение смятат, че трябва да има промяна в ЗЕС и да бъде въведен лимит.

Освен това, в закона е определен срок от 6 месеца, в който операторите са задължени да пазят данните за трафика, а разследващите изтъкват, че това е много кратко време. Възможно е срокът да бъде удължен поне до 1 година (както беше преди промените на ЗЕС през 2010 г.), предлагат от екипа на Цацаров.

Освен това прокурорите настояват в НК да се въведе квалифициран текст за измама чрез използване на средство за масова комуникация, като се допълни „…по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група“.