Премиерът се надява скоро МВР да залови чужденеца, който наръга многократно с нож Виктория Христова, при обир на магазина, в който тя работи.

В неделя в София се проведоха протестни шествия срещу нелегалните имигранти. "Национална съпротива", ВМРО, Български национален съюз и сдружение на футболни запалянковци дадоха едноседмичен срок на властта да изгони от страната нелегалните имигранти.

От "Атака" пък протестираха пред МВР и джамията в София и отново настояха границите да бъдат затворени за бежанци.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира, че надигащата се ксенофобска вълна е опасна. Тя подчерта, че 1,5 млн. българи работят за семействата си от чужбина.

"Ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват: „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия", заяви Георгиева.

Правозащитници обаче коментираха, че нападението срещу Виктория се превръща в национален въпрос, само защото е извършено от имигрант, докато в същото време случаят с убийството в Хасково на 19-годишната Мария никой не коментира.

Мария беше наръгана многократно с нож от 18-годишния приятел на сестра си. Жестокото престъпление е извършено пред очите на 3-годишното дете на сестрата.

План за овладяване на кризата с бежанците ще бъде представен в Министерски съвет днес, съобщиха от правителствената информационна служба. От 14.00 часа ще се проведе пресконференция, в която ще участва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Мъжът, когото полицията все още издирва за нападението над Виктория, е 20-годишен алжирец и се казва Салахедин Бин Аладин, съобщиха БНТ и БНР. Чужденецът е влязъл у нас преди повече от осем месеца и няма статут на бежанец. По информация на в. "24 часа" е живеел като скитник. 

КРЪСТОСАН ОГЪН: Допустими ли са призивите за саморазправа?