Преквалифицирането на обвиненията срещу братята, известни като Поничките, е по разпореждане на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура във Враца, съобщи на пресконференция в града говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА и Дарик радио.

"Обвинението е за престъпление по член 116, т.11 от НК, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна", уточни Арнаудова.

Тя посочи, че обвиненията в извършване на по-тежкото престъпление са свързани с нови доказателства, които са получени след 15 часа вчера, с установяването и разпитите на още свидетели, които продължават и в момента.

Тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров разпореди обвинители от Върховна касационна прокуратура спешно да заминат за Враца, за да извършат проверка на хода на разследването на убийството на Тодор Йорданов, както и на действията на органите на досъдебното производство по това дело. Цацаров нареди още първите резултати от действията на проверяващия екип да му бъдат докладвани до края на днешния ден.

Румяна Арнаудова е част от екипа, изпратен от Цацаров във Враца.

28 рани преброени по Тодор

Механизмът на извършеното престъпление е чрез нанасяне на множество удари по главата и тялото на починалото момче. От предварителния оглед по тялото и главата на 18-годишния Тодор са констатирани 28 охлузни рани.

От София във Враца пристигна мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба с екип от вещи лица - трима съдебни медици от Военно-медицинска академия, ръководени от шефа на Съдебна медицина в болницата и един кардиопатолог. Те ще направят повторната аутопсия на убития младеж.

Окончателната причина за смъртта и подробности за нараняванията на ученика ще станат ясни след излизането на съдебно-медицинската експертиза. Това се очаква да стане в срок от 15 дни.

Арнаудова подчерта, че и новото обвинение може да претърпи промяна, тъй като от ключово значение за него е назначената експертиза.

"Пред медицинския екип са поставени множество въпроси, от които основни са какви телесни увреждания има по тялото и главата на починалото момче, каква е причината за смъртта и има ли причинно-следствена връзка между нараняванията и настъпването на смъртта", обясни говорителят на главния прокурор.

Тодор е носел метален бокс

Категорично и еднопосочно от свидетелски показания и видеозаписи е доказано, че починалото 18-годишно момче е носело метален бокс, каза Румяна Арнаудова в отговор на въпрос.

След нападението Тодор Йорданов е изпуснал бокса, който е прибран от свидетел. Свидетелят е потвърдил, че е изхвърлил бокса на 15-20 метра. До момента той не е намерен.

Към момента няма доказателства, че двамата братя при нападението върху момчето са използвали друго оръжие, освен юмруци и ритници, допълни Арнаудова.

Доказано е, че е имало взаимна размяна на удари. Двамата братя също са медицински освидетелствани, че са получили леки телесни повреди.

Разследването продължава и се очаква утре да бъде внесено в съда искане за постоянното им задържане.

18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари във врачанската болница, след като бе жестоко пребит от братята Десислав и Иван Пламенови, известни като Поничките, в центъра на града. 

Братята бяха задържани за 72 часа, а вчера Окръжната прокуратура във Враца им повдигна обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Предвиденото в закона наказание е до 5 години "лишаване от свобода".

Това предизвика бурен гняв и възмущение във врачани, които излязоха на протест пред сградата на полицията, а съучениците и близките на Тодор поискаха най-суровото наказание за смъртта му - доживотен затвор без право на замяна.

Съучениците на Тодор от училище "Васил Кънчов" пък организират днес от 19.30 ч. протестно шествие по улиците на Враца. То ще започне от площад "Македония" и ще премине през мястото на трагичния инцидент.

Анкета: Как ще реагирате, ако сте свидетел на побой?