Във вторник Живков (издигнат от ВМРО-НИЕ и спечелил четвърти мандат - б.р.) е привлечен като обвиняем в Националната следствена служба по два текста от Наказателния кодекс.

Разследването е по сигнал на Сметната палата след одитен доклад на общината за 2010 г. и на общински съветници от Монтана, допълни прокурор Лозанов, цитиран от БТА. Той уточни, че проверката на сигналите била възложена на Окръжна прокуратура във Враца началото на тази година от Апелативна прокуратура в София заради служебното положение на Живков и с цел обективност.

Привличането на монтанския кмет като обвиняем е по член 254а от Наказателния кодекс за отклоняване на около 700 000 лева от средствата, събрани от таксата за битови отпадъци, което е станало в нарушение на чл.27 от приетия общински бюджет на Монтана за годината.

Другото обвинение е по член 282, ал.2 от НК- за нарушение на служебните правомощия от Живков при осъществяване на обществена поръчка с установен конфликт на интереси за един от участниците в търга, който го е и спечелил.

Според прокуратурата монтанският кмет не е изпълнил докрай служебните си задължения и е сключил договор с избрания участник в обществената поръчка, въпреки че е трябвало да бъде отстранен, допълни Светозар Лозанов. По думите му разследването продължава и ако бъдат събрани достатъчно доказателства за вината на Живков, обвинението ще бъде внесено в съда.

В края на юли Комисията по конфликт на интереси излезе с решение, че Златко Живков управлява в конфликт на интереси. Нарушенията на монтанския кмет са свързани с покупка на лекарства с общински пари от аптеката на съпругата и дъщеря му. Ако Върховният административен съд потвърди решението на комисията, кметът може да бъде освободен от длъжност предсрочно.