Специализираната комисия е излязла с решение за нарушенията на Живков, свързани с покупка на лекарства с общински пари от аптеката на съпругата и дъщеря му, съобщи bTV.

Според закона за местното самоуправление кмет може да бъде освободен предсрочно при влязъл в сила акт, с който е установен конфликт на интереси. Така ако решението на комисията бъде потвърдено, Живков може да бъде свален от поста в Монтана.

Комисията за конфликт на интереси е установила, че в предишния си мандат като кмет през 2009 г. и 2010 г. в качеството си на кмет Златко Живков е прокарал решение за покупка на лекарства с общински пари за повече от 30 хил. лв., съобщи "Дневник".

Доставката е станала от аптеката на съпругата и дъщерята на кмета. Също така кметът бил упражнил натиск върху трима свои служители, като със заповед им е възложил да одобряват без право на преценка направените разходи. Една част от медикаментите, купени за сметка на държавния бюджет като делегирана дейност, били предназначени за военноинвалиди. Друга част от илачите, пряко за сметка на местната хазна, са били за снабдяване на общинските училища и детските градини в региона.