Бившият германски депутат и адвокат на Цветан Цветанов д-р Ханс-Петер Ул коментира пред журналисти, че преди 10 заседания от достоверни източници е получил сведения, че има натиск върху българския съд Цветан Цветанов да бъде осъден.

„Надявахме се, че съдът, както е нормално за всяка една правова държава, ще остане независим и няма да се поддаде на този натиск и ще оправдае Цветанов. Според мен съдът не удържа на натиска. Вие сте свидетели как съдията с треперещи ръце прочете присъдата. Аз наистина съм уплашен от състоянието на правовата държава в България”, каза адвокатът на Цветанов, предадоха bTV, "24 часа", "Стандарт".

Д-р Ханс-Петер Ул не пожела да назове имената на тези, които оказват натиска върху българският съд.

„Нали знаете много добре какво се случва в държавата? Това нормално ли е”, каза Цветан Цветанов на излизане от съдебната зала. На въпрос дали вярва в българския съд той отговори положително.

„Това, което имам като информация, и то от моя адвокат д-р Ханс-Петер Ул, е много тревожно. Има информация, която ми сподели още снощи, когато го посрещнах на летището. Всъщност дойдохме насам доста песимистично настроени за ефективността на българският съд”, каза бившият вицепремиер.

Той бе осъден на 4 години ефективен затвор. Присъдата е по второто дело срещу него, което приключва на първа инстанция и може да бъде обжалвана.

Според обвинителния акт бившият вътрешен министър е написал "Не!!!" на шест искания върху съдебно разрешение за подслушване на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, каквото правомощие няма по закон.