Така той коментира твърдения в медиите, че Христов, който спечели на вътрешния вот в партията в състезание с Надежда Нейнски, е свързан с ДПС. В медиите се коментира, че той е близък с депутата от партията на Ахмед Доган - Христо Бисеров, който е бивш седесар.

"Няма да искам подкрепа от ДПС, но не можеш да спреш хора, които искат да гласуват за теб, така че ние призоваваме всички мислещи хора да изберат синия кандидат", заяви обаче Димитров пред Нова телевизия, като по този начин не отхвърли подкрепа от етническата партия.

По думите на синия лидер няма нужда кандидатът за държавен глава на този етап да бъде супер популярен, тъй като ще стане известен до изборите. Той обясни избора на Христов така: "Найден Зеленогорски искал да става кмет на Плевен. Ваньо Шарков по-скоро е за министър. Ако го искат за здравен министър, сега не го давам, но при едно бъдещо дясно правителство, ще го имам предвид. Надежда Нейнски има толкова много ангажименти в Европейския парламент, че няма как да изпълни условията, които имам. Искам поне пет месеца кандидатът да обикаля из страната".

По повод предупреждението на Нейнски "за риска на уговорените мачове" Димитров отговори, че уговорен мач би било, ако партията му беше приела предложението на ДСБ за техен кандидат за кмет на София срещу подкрепа за кандидат-президент на СДС.
"ДСБ са изнервени и не са доволни, но трябва да проявят толерантност. Ние имаме помежду си с ДСБ приятелска конкуренция", категоричен бе той.

Лидерът на сините заяви, че Румен Христов вече започва да прави кампанията си и предположи, че най-вероятният кандидат на ДСБ - политологът Светослав Малинов, също ще прави своята.
"Накрая с вътрешните избори, които ще са отворени (ще могат да гласуват не само членове на партията - бел. ред.) ще се реши кой да бъде кандидатът на Синята коалиция", каза още съпредседателят й, който днес продължава разговорите с ДСБ.

По думите му добър резултат на предстоящите избори би бил, ако сините имат повече гласове от предишните президентски избори, когато събраха около 9%. Той смята, че и Христов, и Малинов са много по-сериозни кандидати от Волен Сидеров.

Според Мартин Димитров ролята на президента не е да прави тайни договорки с руснаците и да ходи на лов, а да помага да се доведат инвеститори в България, да се отварят нови работни места и да завие кормилото към ЕС и НАТО. Той вече казал на Румен Христов, че неговата мисия е да се противопостави категорично срещу изграждането на АЕЦ "Белене".

Междувременно от РЗС разпространиха декларация, в която се казва, че с издигането на кандидатурата на Румен Христов за президент "ликвидаторите" на СДС са се самоубили. С тази номинация СДС окончателно се трансформира от политическа в търговска марка с остатъчна стойност, която е част от сделката между Доган и Бойко Борисов, посочват от партията на РЗС. Оттам допълват, че си запазват правото да запознаят обществото в подходящ момент с параметрите и условията по тази сделка.
РЗС заявяват ще издигнат силна кандидатура за президент и няма да позволят следващият президент да бъде бивш член на БКП или сътрудник на ДС, независимо дали ще бъде издигнат от ГЕРБ или от БСП, се казва още в изявлението.