Така той коментира пред Нова телевизия скандала с проекта за уседналост на изборите, който би лишил много българи в чужбина да гласуват. Вчера предложението на правосъдното ведомство беше оттеглено, а шефът на дирекция Любомир Талев уволнен с мотива, че го е публикувал умишлено, без да го съгласува с министъра.

Талев обаче разказа пред медиите, че всъщност е бил извикан на среща в президентството, на която е присъствала и правосъдният министър Мария Павлова, и там лично Румен Радев е настоял за такива промени, за да не влязат ДОСТ в парламента на следващите избори.

"Ако е имало натиск от президента, е бил към правосъдното министерство, не е бил върху мен, така че този въпрос не го задавайте към мен, защото такъв натиск изобщо не е имало и не може да има", коментира днес служебният премиер, цитиран от Нова телевизия.

Пред журналисти в Разград той допълни, че това е въпрос, в който няма пръст, а идея, подхваната от Министерството на правосъдието. Според Герджиков това е било прибързан ход, но смята, че нещата ще се регулират, предаде БТА.

"Не че няма разум и никакво съмнение да се помисли за промени в изборното законодателство, но не е това най-подходящият момент и най-подходящото, което да бъде обявено публично", каза още той.

По повод другия скандал, в който беше намесен кабинетът му - извънредното заседание, на което беше отменена наредбата за интеграция на бежанците, той нямаше как да не признае, че настояването е било на държавния глава. Това вече стана ясно от публикуваната стенограма.

"Наложи го констатацията, че тази наредба е твърде осакатена и президентът настоя да се преразгледа и пренапише, разбира се, като сме лоялни към ЕС, но и да го съобразим с нашите национални интереси", обясни проф. Герджиков.

Той уточни, че отменената наредба ще бъде заменена от нова в близките дни. По думите на вицепремиера Деница Златева от вчера, това ще стане още в петък.