Няма разрастване на пожара на Витоша, каза във вторник сутринта за "Фокус" министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Пожарът е локализиран. Към момента три хеликоптера участват в гасенето на огъня. Около 140 са доброволците, които се включиха в групите по овладяване на огъня. В групите участват екипи на пожарната и горските стопанства. Министерството на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, с които да се ограничи огнището, обясни министър Найденов.

Две от страните на фронта на пожара са под контрол, но от третата страна - в посока югоизток, огънят се се разраства. Това съобщи късно в понеделник главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от "Фокус" и бТВ.

Пламъците отиват към младата гора на планината. Увеличаването на площта на огъня е рисково като направление, уточни тогава Николов. За това допринесъл вятърът, който излязъл около 13 часа, както и това, че около 15 часа в понеделник екипите на двата хеликоптера се оттеглили към Пловдив за почивка.

Освен двата хеликоптера МИ-17 на българската армия, включихме и трети хеликоптер на частната фирма „Хели Ер”, каза още главен комисар Николай Николов. Те започват да летят отново от 7 часа във вторник.

Вечерта в понеделник огънят се развива на площ от около 100 дка на 1700-1800 метра надморска височина.
Засега е унищожена само загинала дървесна маса - смерчови насаждения, които не са живи, а в резултат на ветровала са пречупени и са на земята, заявиха от РИОСВ-София.

Близо 400 души работят на терена по овладяването на огнената стихия. Пожарникари, полицаи, работници от горските стопанства, служители от Столичната община и доброволци гасят огъня.
Пренасят се помпи с мулета и с коне, тъй като достъпът до мястото, където е огнището на пожара, е много трудно достъпен за всякакъв вид техника.
По-късно участието на доброволци бе прекратено заради опасността за тях. 

Този участък обаче е много трудно проходим и това би могло да застраши сериозно живота на всички спасители, които са на място, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА.
Той уточни, че по тази причина в акциите по гасенето ще бъдат ползвани само подготвени пожарникари, курсанти от академията - 4-ти курс, и горски служители, които добре познават участъка, без помощта на доброволци.
Пожарът е в резерват, гората там е абсолютно непроходима, което възпрепятства напълно придвижването, обясни министърът и благодари на студентите от Спортната академия, на "offroad" екипите и всички доброволци.

Доброволци все пак ще бъдат допуснати, стана ясно от съобщение на МВР.
Такива ще бъдат допускани само след инструктаж за безопасно поведение, съобщиха от МВР. Сборният пункт е в 5,30 часа във вторник пред кметството в село Бистрица. Изискванията към тях са да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентация. Те трябва да са облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки. В себе си доброволците трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици.

Засега няма окончателни хипотези за причините за пожара. Предполага се, че е от запален в близост огън. Надявам се само да не е било с умисъл, коментира още вътрешният министър.
Пожарът не може да се свързва и със Закона за горите, защото по думите на Цветанов и Найденов нямал никакво отношение по дебатите, който се води по него.

Към момента няма информация за причината за пожара, но по-всяка вероятност става дума за намесен човешки фактор, каза още комисар Николов. Точна експертиза можем да направим след потушаването на огъня, но това ще стане до няколко дни, допълни той.