Това съобщи говорителят на властите в провинция Южно Киву Венсан Кабанга, цитиран от световните агенции, предаде БТА. Повечето от жертвите в момента на инцидента гледали мача за световната купа между Бразилия и Холандия в близка кинозала.

Камионът цистерна идвал от Танзания и се преобърнал, докато минавал през село Санж. Бензинът започнал да изтича от цистерната, а хората вместо да бягат, се втурнали да точат гориво. Няколко минути по-късно отекнал силен взрив, огънят обхванал камиона и бързо се разпространил. 

Полицейски офицер от Букаву, главния град на провинцията, потвърди за АФП, че са изгорели десетки къщи в селото - главно пръстени постройки, покрити със слама. Според него, шофьорът на автоцистерната карал с превишена скорост.

"Още не разполагаме с точния брой. В Санж цари пълен траур", заявил полицаят, пожелал анонимност. Той добавил, че в момента на трагедията наоколо имало много деца. Село Санж е разположено близо до границата между Конго и Бурунди, уточнява АФП.

Най-малко 13 души са убити и 9 са сериозно обгорели при експлозия на камион-цистерна, пълен с бензин, в Северна Нигерия, стана ясно междувременно.

Инцидентът станал в град Гомбе, когато шофьорът на пътуващата от Лагос цистерна, натоварена с 33 000 литра бензин, не успял да вземе завой и камионът се преобърнал настрани. Бензинът веднага се възпламенил.

Разразилият се пожар изпепели 40 къщи, пет коли и 89 мотоциклета, съобщи службата за пътна безопасност на щата Гомбе, пише АФП, цитирана от БГНЕС .