Турското външно министерство извършва назначения на 30 нови посланици на страната по света, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

За нов посланик в София е определен Хасан Улусой, информира "Хюриет дейли нюз". Той е сред 16-имата дипломати в списък от общо 30 посланици, които до вчера са били уведомени за новите назначения, уточнява изданието.

51-годишният Улусой оглавява една от важните дирекции в Министерството на външните работи в Анкара от 2015 година, съобщи "Родопи 24", като се позова на свои източници от Турция. Преди това, от 2012 година до ноември 2014 година Хасан Улусой е бил посланик в Нигер.

Сюлейман Гьокче, който пристигна в София през декември 2013 г., ще бъде назначен в Гватемала. Очаква се 50-годишният дипломат да отпътува за новото си назначение в края на лятото.

Турският посланик изигра ключова роля при създаването на партия ДОСТ. Той участва активно в последните две години в събитията в Могиляне и Джебел, където се стигна до сблъсъци между симпатизанти на ДПС и ДОСТ. Гьокче е сочен и за инициатор на "черния списък", в който попаднаха 77 българи, на които им беше забранено да влизат в Турция, а на някои с двойно гражданство - да напускат Турция. Посланикът участва и в скандалния предизборен клип на партията на Лютви Местан.

В края на април т.г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска Сюлейман Гьокче да бъде отстранен от България, защото неговото поведение нарушава всякакви дипломатически норми, той се меси във вътрешните работи на България.

Друго име в списъка на турското МВнР е това на Мерве Кавакчъ, която стана известна с това, че през 1999 г. бе изгонена от парламентарната зала и не й бе позволено да положи клетва като депутатка от Партията на добродетелта заради това, че носи забрадка. Сега Кавакчъ става посланик на Република Турция в Куала Лумпур, Малайзия, пише в. "Тюркие". Това става възможно, след като бе възстановено отнетото й турско гражданство.

За посланик в Токио ще бъде назначен Мурат Мерджан, бивш депутат и един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а за постоянен представител на ООН във Виена - Ахмет Мухтар Гюн. С нови турски посланици ще се сдобият също Швеция, Белгия, Унгария и други страни