Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време обществена дискусия под надслов "Социално-икономическа защита на деца с един или с двама починали родители", организирана от омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от МТСП.

Новата месечна помощ ще се регламентира с промени в Закона за семейни помощи за деца. Предвижда се тя да е насочена само към децата, които нямат право на наследствена пенсия от починалия си родител. По този начин ще се гарантира равен достъп на всички деца без право на наследствена пенсия до финансова помощ.

Ако предложенията получат подкрепа от Народното събрание, ще влязат в сила от месец януари 2019 г., уточни заместник-министър Димитрова.

Към настоящия момент семейните помощи за деца с един жив родител се предоставят без доходен тест - това са помощите за отглеждане на дете до 1 година, месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование и еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, припомни зам.-министърът.

Справедливо и коректно е в подкрепата на децата, останали без един или двама родители, да облекчим процедурите за достъп до тази държавна подкрепа. Основната ни цел е да подкрепим децата, останали без родител, да подкрепим настойниците и попечителите, които поемат грижите за отглеждането на децата, коментира Димитрова.

През декември 2017 г. за 11 505 деца с един жив родител са били изплатени месечни помощи по реда на чл. 7 от Закона за семейните помощи за деца, или месечна помощ, която се изплаща за деца до 18 г. или до 20 г. до завършване на средно образование. От тях 1230 деца са без пенсия, а останалите 10 275 деца получават пенсия, съобщи Димитрова.

По данни на НОИ към края на 2017 г. 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца до 20-годишна възраст получават персонални пенсии.

В началото на 2018 г. влязоха в сила промени в Закона за семейните помощи за деца, с които месечната помощ за семейства с едно дете бяха увеличени от 37 на 40 лв., а за две деца - от 85 лв. на 90 лв. Тази подкрепа се осигурява за семейства с месечен доход до 400 лв.

Паралелно с това беше въведен втори доходен критерий , с което се даде възможност семейства с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. да получават 80% от пълният размер на помощите.

По този начин разширихме достъпа за получаване на най-масовата помощ и осигурихме финансова подкрепа за повече семейства с деца, каза заместник-министър Димитрова.