Стачката в южните чилийски провинции е предизвикана от увеличаването на цената на природния газ със 17%. Двама души бяха убити и десетки са ранени при сблъсъците между стачкуващите и органите на реда.
Конфликът спря придвижването на последната група от 19-ата българска експедиция за Антарктида. Българските полярници са блокирани няколко дни на границата в Патагония между Аржентина и Чили.

В тази ситуация е договорено група от седмина български полярници, които се завръщат от Антарктида и са в Пунта Аренас, да бъдат превозени с испанския кораб “Лас Палмас“ до аржентинското пристанище Ушуая на остров Огнена земя.

Групата на проф. Пимпирев изчаква в град Рио Гайегос отварянето на аржентинско-чилийската граница, съобщи БТА. Очаква се полетът на самолет на бразилските военновъздушни сили, с който полярниците трябва да летят от Пунта Аренас до съседния на българската база о-в Кинг Джордж, предвиден за 20 януари, да се отложи с един-два дни до успокояване на обстановката в провинцията.

Проф. Пимпирев вече е наел два частни микробуса, за да могат при първа възможност да отпътуват, тъй като не е ясно кога редовните автобусни превози между двата града ще се нормализират. Почетният консул на Република България в Пунта Аренас - Андреас Пивчевич е изявил желание да помогне на изследователите. Пивчевич е собственик на авиокомпанията ДАП, която изпълнява полети в Южно Чили, включително о-в Кинг Джордж (Антарктида). Засега летището в Пунта Аренас е отворено за полети. Има вероятност неговата компания да изпрати малък самолет от Пунта Аренас до Рио Гайегос.

Български полярници, начело с професор Пимпирев от Българския антарктически институт, отпътуваха към базата "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън на 12 януари вечерта. В XIX-тата поредна експедиция са се включили 5 мъже и 2 жени, които ще останат на острова в продължение на 3 месеца. В базата вече имаше 5 души технически екип, към които ще се присъеди втората група полярници. Американски глациолог, португалец и испански учен влизат в съвместен проект с българските учени.
Полярниците разработват мащабен проект за изследване на климатичните промени. Съоръжението, по чието изграждане работи и България, ще спомогне за по-задълбочени изследвания в Арктика и Антарктика.