Хиджабът ще стане възможен аксесоар към униформата, се казва на сайта на шотландската полиция.

Целта е "да се насърчат мюсюлманките, които досега не са обмисляли кариера в полицията, да преразгледат решението си", предадоха Франс прес и БТА.

Решението просто узаконява вече съществуващата практика. Шотландските полицайки и досега можеха да носят ислямски забрадки, след като получат разрешението на началниците си.

"Както много работодатели, особено в публичния сектор, ние искаме да представляваме възможно най-добре населението, за което работим", обясни началникът на шотландската полиция Фил Гормли.

Полицайките в Лондон имат право да носят забрадки от повече от десетилетие. Същата мярка се прилага в Манчестър и много други градове.

Във вторник Канада също разреши носенето на хиджаб на федералната полиция.

Европейската комисия (ЕК) няма намерение да се меси в дебата за забраната на мюсюлманските плажни костюми буркини и смята това за национален въпрос, заяви пред медии в Брюксел говорителят на институцията Александър Винтерщайн.

Европейската комисия не е компетентна да приема закони по тази тема, подчерта Винтерщайн.

Всяка страна от ЕС трябва да вземе собствено решение, което може да бъде оспорено пред националните съдилища или пред Европейския съд по правата на човека, добави той.