Съдебният изпълнител Неделчо Митев е поискал съдействието на полицията, за да започне процедура по описване и изземване на имуществото. Процедурата е по Закона за особените залози и е стартирана от синдиците на КТБ с цел да бъде иззета техниката на медията, която е заложена по кредит и изтеглен от банката. Дългът обаче не е бил обслужван и затова се пристъпва към изземването, предаде БНР.

От рано сутринта пред студиата дошли група хамали, които към 14 часа започнаха да изнасяне на видеокамери и компютри от сградата. Журналисти обаче обградиха входа и направиха жива верига, за да не допуснат хамалите и помощник съдия-изпълнителя да се върнат обратно и да продължат с изнасянето.

Вижте снимки >>

По данни на телевизията около и вътре в сградата е имало около 80 полицаи.

Следобяд пред ТV7 пристигнаха началникът на шесто РПУ в София Иван Пепелджийски, както и Радослав Сотиров, заместник-директор на СДВР. Пепелджийски се опита да влезе вътре в сградата, но журналисти не го допусна.

Малко след 16 часа в телевизията дойде вътрешният министър Румяна Бъчварова и обясни, че присъствието на полицаи е заради законовите ангажименти на МВР към съдебните-изпълнители. 

Преди 14 дни е получено уведомление, в което се казва, че предвид обстоятелствата около делото досега, вероятно принудителното изпълнение ще бъде затруднено и възпрепятствано. Съжалявам, че има такъв случай в медия, но медиите са равни пред закона, и ако има хора, които са заложили медията за своите бизнес и политически интереси, много моля да не спекулирате със ситуацията
", коментира тя.

Министърът уточни, че в началото са били изпратени само 5-ма полицаи, но след това било преценено, че ситуацията налага да дойдат още..

В същото време премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че е разпоредил на вътрешния министър служителите на МВР да напуснат незабавно.

Пред TV7 той дори се закани да бъде наказан, ако трябва и отстранен от работа този, който е разпоредил да бъдат изпратени толкова много полицаи.

"Много мразя такова струпване на полиция, този панаир нито е в синхрон на моето управление, нито със спокойствието в държавата", категоричен бе премиерът.

Идеята на акцията в ТV7 днес е телевизията да спре, заяви по-рано пред журналисти пред сградата Анатоли Стайков, директор "Новини и актуални предавания" в телевизията. По думите му засиленото полицейско присъствие в сградата е от 8 часа, а вътре е юристката на КТБ Кристина Димитрова, която, заедно със свои сътрудници е дошла със списък от 150 бройки техника за изземване.

Според него тя е получила нареждане да изземе сървърите на телевизията, което означава, че телевизията ще спре.

"В момента не знам какво се случва вътре, защото не ни пускат. Видях, че изнасят харддискове", посочи Стайков.

Според ръководството информацията на сървърите е скъпа и е обект на авторски, продуцентски и други права и не би могла да е обект на текущото съдебно изпълнение.

От миналата година имуществото на телевизията е под възбрана, дейността й се управлява от синдик, а в началото на този месец НАП наложи запор заради очаквано публично задължение от 9.8 млн. лв. на "Краун медиа".
Каналът работи на загуба, която според последния достъпен в Търговския регистър отчет от 2013 г. е 75 млн. лв., съобщи "Капитал".

През март журналисти от ТV7 бяха готови да спрат работа в знак на протест срещу забавянето на заплатите им.

Адвокат Николай Хаджигенов, който бе намерен по телефона, за да коментира ситуацията, заяви, че случващото се е част от войната "Пеевски-Василев", цитира го "Топновини".

Както е известно, телевизията е близка до банкера Цветан Василев.

ТV7 е имала 14-дневен срок, за да предаде доброволно заложената техника срещу кредит от КТБ, коментира Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Задължението на телевизията е под 10 млн. евро, като ще бъде иззета единствено заложената техника, а не цялото имущество, уточни той.

По думите му няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ. Според него по този начин те се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията. Подобни действия ще бъдат предприети и спрямо други длъжници на банката.

Коментарите: Това не е нормално

Председателят на медийната комисия в парламента Поли Карастоянова коментира:

"Не е нормално. Ние сме правова държава, в която корпоративни, търговски и други спорове се решават в съда. Вашите колеги, журналисти, трябва да имат спокойствието да понесат истината за фактите, които касаят обществото. Медийната комисия по никакъв начин не е страна, но има известна етика и в този смисъл, когато работата на хора в медиите е по някакъв начин под натиск, в някакъв смисъл те се чувстват застрашени, за нас не е приемливо".

Медията не е само предприятие, тя е средство за свободно изразяване и това е удар срещу него, това е скандален сценарий, който не знам да има аналог, коментира и председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти пък излезе с позиция, с която призова за спазване на законността и реда "във връзка с безпрецедентния опит да бъде спрян ефирът на ТV7 и NEWS 7".