Тази сутрин частен съдебен изпълнител и полиция влязоха сградата на TV7 и NEWS7 на бул. "Цар Борис III" в София със заповед да изнесат имуществото й.

"Този панаир нито е в синхрон с моето управление, нито със стабилността, спокойствието, което царува в държавата", заяви Бойко Борисов по телефона в ефира на TV7.

Процедурата е по Закона за особените залози и е стартирана от синдиците на КТБ с цел да бъде иззета част от техниката на медията, която е заложена по кредит, изтеглен от банката. Дългът обаче не е бил обслужван и затова се пристъпва към изземването.

След като журналистите образуваха жива верига и спряха съдебния-изпълнител и наетите хамали заради заплахата да изнесат и сървърите, около и в сградата започнаха да се събират все повече полицаи. По данни на TV7, която през цялото време предава на живо напрежението, те са били около 80.

Около 16 часа обаче униформените изведнъж започнаха да се изтеглят.

В същото време премиерът Бойко Борисов първо написа във Фейсбук, че е разпоредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студиата на телевизията.

Той призова за спазване на законността и обществения ред и частният съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си, "които са в следствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано".

"Винаги съм подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. Само законът ще ни даде свобода, нека го спазваме всички!", написа още премиерът.

На въпрос защо при влизането в сградата частните съдебни изпълнители са се насочили към сървърите, за да бъде спряно излъчването на телевизията, Борисов отговори по-късно по TV7:

Аз знам, че когато някой нещо дължи, трябва да го върне. Като държава отговаряме за фонда, който дадохме за безумните кредити и неща, правени в КТБ. Виновниците съм ги назовал, за съжаление, сега това ни дойде на главата. Държавата няма нищо общо с подобни процеси. Има фонд за гарантиране и частни съдебни изпълнители.

Той дори се закани да бъде наказан, ако трябва и отстранен от работа този, който е разпоредил да бъдат изпратени толкова много полицаи.

Най-мразя подобни неща – да се струпва полиция по един подобен начин", коментира още премиерът.

Той допълни, че е говорил с Бъчварова да остави един полицай пред сградата на телевизията.

Междувременно Бъчварова пристигна в телевизията, като обясни, че е дошла на място да се запознае за какво точно става въпрос. Тя уточни, че присъствието на полицаи е заради законовите ангажименти на МВР към съдебните-изпълнители.

"Преди 14 дни е получено уведомление, в което се казва, че предвид обстоятелствата около делото досега, вероятно принудителното изпълнение ще бъде затруднено и възпрепятствано. Съжалявам, че има такъв случай в медия, но медиите са равни пред закона, и ако има хора, които са заложили медията за своите бизнес и политически интереси, много моля да не спекулирате със ситуацията", коментира тя пред събралите се журналисти.

Бъчварова уточни, че в началото са били изпратени само 5-ма полицаи, но след това било преценено, че ситуацията налага да дойдат още, но тя ще разпореди разпореди да бъдат изтеглени.

След това министърът влезе вътре и започна да иска обяснения защо полицаи са влезли дори в студиата, от които се излъчват новини. Тя подчерта, че взетите мерките са били превишени и са създали напрежение.

"Съжалявам много за това, което преживяха журналистите и ви поздравявам, че сте продължили да работите в тази ситуация", каза още Бъчварова.

Колко дължи телевизията

Междувременно премиерът заяви още, че очаква Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията. Дейността й се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение.

ТV7 е имала 14-дневен срок, за да предаде доброволно заложената техника срещу кредит от КТБ, коментира Миленков. Задължението на телевизията е под 10 млн. евро, като ще бъде иззета единствено заложената техника, а не цялото имущество, уточни той.

По думите му няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ. Според него по този начин те се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията.

В отговор на въпрос Миленков заяви, че подобни действия ще бъдат предприети и спрямо други длъжници на банката.