Проучването потвърждава традиционно негативната цялостна оценка на обществеността за ефективността на институциите, ангажирани с правораздавателния процес.

Средно всеки седми от респондентите изразява мнение, че полицията, прокуратурата и съдът са неефективни, показват данните от експресен телефонен сондаж, проведен от Социологически екип „Институт за модерна политика“ в периода 29-30 ноември в рамките на изследователски проект „Съдебна реформа“.

72,7% от гражданите одобряват действията на прокуратурата по повдигане на обвинения срещу бивши и настоящи министри за злоупотреби и корупция. Полицията е неефективна според 81%, съдът – според 78%, а прокуратурата – според 72%.

На този фон трябва да се подчертае, че най-високи са оценките за ефективността на прокуратурата - 9.0%, докато едва 2.0% е делът на респондентите, които оценяват като ефективен съда, а 4.3% полицията. 37,3% е делът на респондентите, които смятат, че с обвиненията срещу бивши и настоящи министри прокуратурата си върши работата, но изразяват песимизъм, че заинтересовани сили ще попречат на прокурорите да си свършат работата.

От своя страна 35,7% от пълнолетните граждани са на мнение, че прокуратурата си върши работата с повдигането на обвинения срещу бивши и настоящи министри, но впоследствие съдът ще оправдае обвиняемите.

Оптимистите са 17% - те са уверени, че съдът ще си свърши добре работата и ще осъди виновните. Според 27,3% от анкетираните, най-добре работи прокуратурата, защото има най-много повдигнати обвинения на високопоставени политици – депутати и министри.

Други 25,7% са на мнение, че най-добре работи съдът, защото има най-много осъдени за корупция представители на политическия елит.

Значително по-ниско е доверието по този въпрос в работата на полицията – едва 9,7% е делът на респондентите, които смятат, че най-добре работи полицията, защото е разследвала най-много престъпления по високите етажи на властта.