Сигналът за телефонния тормоз е получен вчера в Районното управление на полицията в Омуртаг, съобщи "Фокус". 

Оказало се, че 50-годишният мъж е подал огромния брой заблуждаващи повиквания за необходимост от спешна медицинска помощ само в рамките на една седмица - от 18 до 25 август т.г.

По случая се извършва проверка, а според приетия през 2008 г. Закон за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, извършителят го грози глоба от 2000 до 5000 лв. Ако полицията обаче установи, че при фалшивите сигнали са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лева.

От полицията във Велико Търново също съобщиха, че са задържали 28-годишен мъж от Горна Оряховица за подаване на лъжлив сигнал на тел. 112. В четвъртък, около 21,45 ч., мъжът решил да се позабавлява с дежурните на 112, като от мобилния си телефон подал на диспечерите неверни данни за убийство на момиче.
Той обаче бил разкрит много бързо и "забавлението му" приключило в ареста, където е прибран за 24 часа от служители на РПУ-Горна Оряховица. Срещу него е образувано бързо производство.