Това решиха депутатите, които приеха на второ четене законопроекта за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, предаде БТА.
Предвидената за това глоба е от 2000 до 5000 лева. Когато в случаите са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службите вреди. За използване на единния европейски номер 112 не по предназначение глобата е от 200 до 1000 лева. При повторно нарушение имуществените санкции са в двоен размер.
Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 ще осигурява на гражданите, намиращи се на територията на България, непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи с цел защита на живота, здравето, сигурността и имуществото им. Центровете за приемане на спешните повиквания ще приемат, автоматично реагират и обработват всички повиквания за спешна помощ на номер 112. Те ще събират информация за вида, мястото, часа и основните данни за спешния случай и ще предават обработената информация на службите за спешно реагиране в зависимост от вида на спешните случаи.