Финансовите министри на страните от ЕС се споразумяха да отпуснат на Гърция мостов заем в размер до 7 милиарда евро, за да може страната да остане платежоспособна, докато бъде постигнато ново спасително споразумение.

Това съобщи днес говорителката на Еврокомисията Мина Андреева, цитирана от ДПА и БТА.

"Добра новина", написа Андреева в Туитър, като добави, че 19-те министри на финансите от еврозоната са постигнали споразумение с останалите си девет колеги от ЕС да предоставят на Гърция "мостово финансиране до средата на август".

По-рано днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова сподели, че парламентът би подкрепил позицията на финансовия министър и премиера по идеята България също да стане гарант по спешен заем за Гърция.

България няма възможност да плаща за дълговете на страни, които не спазват правилата на Европейския съюз, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Парите ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС - EFSM), който бе предшественик на вече постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Страните извън еврозоната няма да поемат финансови рискове

Пред депутатите в Берлин германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че държавите извън еврозоната няма да поемат финансови рискове. Той посочи, че печалбите от изкупуването на облигации от Европейската централната банка (ЕЦБ) ще се използват като гаранция.

Без заема Гърция нямаше да може да изплати дължимите на 20 юли 3,5 милиарда евро към ЕЦБ.

Гърция удовлетвори исканията за започване на преговори за трета спасителна програма, обяви по-рано днес друга говорителка на Европейската комисия, цитирана от световните агенции.

Стъпките, които трябваше да бъдат направени до днес, включват одобрение от гръцкия парламент на всички условия за нов спасителен план, както и приемането на три първоначални пакета реформи.

Говорителката Аника Брейдхарт каза, че гръцките власти са въвели законодателно първия пакет от четири мерки, това е станало навременно и като цяло по задоволителен начин.

Тя допълни, че оценката се споделя и от другите два кредитора - ЕЦБ и Международния валутен фонд.

"Гръцкият парламент се изрази с много силен глас", отбеляза Брейдхарт, цитирана от ДПА, имайки предвид силната парламентарна подкрепа.