Вчера стана ясно, че България и останалите осем държави-членки от ЕС, които са извън еврозоната, също ще участват в спасяването на Гърция с гаранции чрез Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Това обяви зам.-председателят на ЕК, отговарящ за еврото - Валдис Домбровскис.

ЕК предлага от този фонд, който е спасителен финансов механизъм за целия ЕС, и в който се заделят бюджетни средства от всички 28 държави членки, да се отпуснат 7 млрд. евро за покриване на спешни нужди на Гърция за юли.
Днес Еврогрупата принципно одобри заема.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова парламентът би подкрепил позицията на финансовия министър и премиера по идеята България също да стане гарант по спешен заем за Гърция.

"Мисля, че министър-председателят и министърът на финансите изразиха вече позиция. Смятам, че парламентът, ако се наложи, също ще я подкрепи", каза тя.
Официална позиция от премиера и финансовия министър засега няма.

Като цяло депутатите от бюджетната комисия са изразили по-късно в кулоарите на парламента мнение, че България не трябва да помага финансово на Гърция, но трябва да се включи в натиска към нея да проведе реформите, съобщи БНР.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова изрази мнение, че страни като България нямат възможности да помогнат на Гърция, предаде БНР.

България няма възможност, нито би трябвало да подпомага страни като Гърция, които не са следвали правилата на ЕС, заяви вицепремиерът. Българската позиция все още официално не е заявена и обсъдена, но мисля, че посоката, в която коментираме това, не е позитивна, добави тя.
Позицията ще бъде заявена от премиера, каза Бъчварова.

България не е доволна и най-вероятно няма да се съгласи да даде своя дял в Европейския фонд за финансова стабилност, който ще се наложи да бъде използван в помощ на Гърция. Това е намекнал достатъчно ясно премиерът Бойко Борисов пред председателите на ЕК и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, пише "Стандарт", позовавайки се на свои източници.

На Европейския съвет на 26 юни премиерът Бойко Борисов заяви:
"Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично."

Парите на страните, извън еврозоната, ще бъдат изолирани, когато се използват средства за Гърция, каза междувременно Весела Чернева - програмен директор на Европейския съвет за външна политика.

"Комисарят Домбровскис снощи се ангажира да изолира парите на страните, които не са членки на еврозоната, между които са България и Великобритания, в този механизъм, така че, когато се използват средства от него по отношение на Гърция, да е ясно, че става дума само за пари на страни-членки на еврозоната", обясни Чернева.

Домбровскис предвиди вчера и "компенсиращи механизми" за страните извън еврозоната. Ако Гърция не върне тримесечния мостов заем, държавите извън еврозоната ще бъдат обезщетени по Европейския стабилизационен механизъм (фонда за еврозоната), каза еврокомисарят.

ЕК: Решението е близо

Уверени сме, че постигането на компромис е близо. Това съобщи днес на пресконференция Аника Брейдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси, по повод очерталата се като единствена възможност краткосрочният (т. нар. мостов) заем да бъде обезпечен от всички държави в ЕС, включително и от страните извън еврозоната, предаде БТА.

Брейдхарт поясни, че решението за отпускането на средствата следва да бъде взето от Съвета на ЕС.