Те излязоха с декларация по повод интервюто му преди три дни, в което той призна, че е имал лична амбиция БСП да спечелят изборите, да направят коалиция с ГЕРБ и да управляват заедно.

Гергов дори се изказа ласкаво за премиера Бойко Борисов:

"Той е израснал политик, може ли да му се отрече, той е совалка, носител на мира в в Европа".

Днес пловдивските социалисти заявиха:

"С поведението си председателят на Обл. съвет на БСП-Пловдив нееднократно е давал доказателства за своята близост със среди и личности, изповядващи ценности, противоположни на идейната и морална платформа на БСП. С изказването си във въпросното интервю, той окончателно демаскира своята склонност за безпринципна колаборация с ГЕРБ и лична лоялност към Бойко Борисов".

Според съгражданите на Гергов, серията прояви срещу лидера на партията Корнелия Нинова са доказателство за няколкогодишния му стремеж да овладее националното ръководство. По думите им целта е да се превърне БСП, която има 126-годишна история, в безпринципна патерица на ГЕРБ и средство осъществяване на лични властови и икономически интереси.

В декларацията се казва още, че многократно са алармирали за кризисното състояние на БСП-Пловдив, доверието, в което се сринало до голяма степен заради действията на Гергов.

Съпартийците му са категорични, че е крайно време той да даде отговор с кого води война.

И се обръщат към Нинова с искане:

„Категорично настояваме Националният съвет на БСП да изясни дали цитираните в интервюто партийни дейци подкрепят тезите на Георги Гергов (Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Явор Куюмджиев - б.р). Изпращаме искане ОПКК и ГКК да се самосезират, оценят цялостната дейността председателя на Областния съвет на БСП-Пловдив и приложат съответните мерки за партийното въздействие”.

Самата Нинова, за която Гергов заяви, че е по-добре по-рано да напусне лидерския пост в БСП, вече му отвърна с думите:

"Интервюто на Георги Гергов е най-добрият пример за паралелна държава и за задкулисие, срещу което се обявих на конгреса, на който бях избрана. Има решение на легитимните органи на партията – Национален съвет и Изпълнително бюро, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Член на ръководството, без да е упълномощен, е водил разговори, по негово признание, и то няколко пъти, с лидер на нашия политически опонент за такава коалиция".