Орешарски, Йовчев и други министри бяха в Народното събрание, където трябваше да бъде гласувана кандидатурата на новия вицепремиер - Даниела Бобева. Поради липса на кворум обаче парламентът не можа да заработи. Не се явиха депутатите на ГЕРБ и "Атака".

Народното събрание бе обсадено от протестиращи.

На въпрос как парламентът ще работи, ако „Атака” не влезе в пленарна зала, за да осигури кворум, премиерът отговори:

„Това са хипотези към парламентарното мнозинство. Парламентарният кворум не е мой въпрос. Естествено, че не можем да работим без парламент, то се разбира по Конституция. Ако парламентът не работи, очевидно… Страхувам се, че в нестабилността, в която попаднахме, може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства. Какво правим тогава?”.

Оставка на правителството не стои на дневен ред, защото решенията, свързани с очакванията на хората, включително и тези, които протестират, са в програмата на правителството, каза пред журналисти в МС Цветлин Йовчев цитиран от БТА.

Оставката повишава и риска от хаос в държавата, смята вътрешният министър.

По-рано, напускайки парламента, той заяви:

"Хората имат основание да протестират и се вслушваме много внимателно в техните искания. Отговорът на това, за което протестират, до голяма степен е в програмата на правителството. Колко ще продължи дейността му, ще решат само народните представители".

Как министрите напуснаха парламента

За да осигурят кордон на премиерския автомобил обаче, полицаите разделиха булеварда на две с жива верига, както и страничната улица откъм БАН, и така протестиращите бяха разделени на групи, за да бъдат по-лесно контролирани.

След премиера сградата на парламента с автомобил напусна и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Протестиращите обградиха автомобила на вътрешния министър, а полицаите образуваха жива верига около колата и го ескортираха до бул. Цар Освободител". Йовчев напусна НС през централния вход на път за заседанието на Министерския съвет.