Колите излетяха от завой на главен път Е-79 в Кресненското дефиле на 3 и 11 януари. За щастие и двамата шофьори останаха невредими, след като от 10-метровия скат на пътя колите се паднаха в река Струма на колелата си.

Причина за безпроблемния летеж на колите се оказа липсата на мантинела на пътя при завоя откъм реката. Веднага след второто произшествие на острия десен завой в посока Кресна бяха изсипани пет купчини пясък, предаде БГНЕС.

Според специалистите той е по-добър вариант от гъвкава предпазна ограда, тъй като би поел и омекотил удара на автомобила в него. А при удар в предпазна ограда има опасност автомобилът да отскочи и се озове в лентата за насрещно движение.

Освен пясъка от двете страни преди завоя са поставени знаци, ограничаващи скоростта до 60 км/час. Ще има и знак "хлъзгав път". Доколко ще бъде ефикасно пясъчното нововъведение - последно препятствие преди скока в реката, ще покаже бъдещето.

Оригинални мерки за безопасност на пътя предприе и община Габрово, предаде Дарик радио. От двете страни на една от най-конфликтните пешеходни пътеки в града - на бул. "Априлов", са направени нарези в асфалтовата настилка, които физически да ограничават скоростта на автомобилите. Касае се за изсичане на асфалта, каквото се прави при запълване на дупки.

Неравностите ще бъдат сигнализирани със съответната вертикална маркировка. В района на пътеката има поставени и пътни знаци, които предупреждават за пешеходци.
Мярката е временна и цели повишаване безопасността на пресичащите пътеката пешеходци, твърдят от Общината.

През активния строителен сезон на това място ще бъде изградена повдигната, постоянна, асфалтова пешеходна пътека.