Освобождавам проф. Раденовски и на негово място назначавам временно доц. Стоян Миланов до конкурс, който до този момент е негов заместник, заяви Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Министърът мотивира решението си с констатираните нарушения от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и санкции, които ще бъдат наложени на лечебното заведение и лично на проф. Раденовски. Санкциите все още не са уточнени като размер. Но става въпрос за 7 акта, 5 от които лично на проф. Раденовски и 2 на търговското дружество "Пирогов".

Актовете бяха наложени в началото на октомври. Самият професор заяви тогава, че те ще бъдат обжалвани и се надява да паднат в съда. Няколко месеца по-рано - през юли, Раденовски поиска одит от Сметната палата, но такъв му бе отказан.

Все още в прокуратурата работят по актовете. Никога не съм вземала прибързани решения, подчерта Атанасова. На въпрос защо не е взела това решение по-рано, още през юли 2012 г., здравният министър обясни, че "тогава имаше най-различни тълкувания на проверката".
"Винаги съм твърдяла, че искам "Пирогов" да е стабилна болница. Затова не беше взето прибързано решението да бъде отстранен директорът", коментира Атанасова.

Само една от щетите, разкрита от АДФИ, е за над 710 000 лева, съобщи в. "Труд". 

Преди дни неофициално беше съобщено, че на болницата ще бъде наложена санкция от 100 000 лева, но тогава от "Пирогов" заявиха, че не знаят за такова нещо.

Атанасова обясни решението си за доц. Миланов с това, че през цялото време е бил отговорен за лечебната дейност в "Пирогов". "Млад е и разчитам на него", каза още министърът.
Атанасова подчерта, че доц. Миланов е израснал като специалист в болницата и "не е вечният кандидат за директор". Тя веднага ще обяви конкурс за мястото.