Според синдикалистите държавният бюджет може да си позволи да плати около 60 милиона лева за еднократната коледна добавка през декември, сочат сметките на КНСБ, предаде БНТ.
Те предлагат колкото по-малка е пенсията, толкова по-голяма да бъде еднократната помощ за Коледа.

Идеята е диференцираното подпомагане да се насочи към най-ощетените възрастни - с пенсии до 400 лева. Така ако управляващите одобрят идеята, три четвърти или 1 милион и 900 хиляди от пенсионерите ще бъдат субсидирани преди празниците.

За да се компенсира макар и частично дефицита в НОИ, КНСБ предлагат от догодина повторно увеличаване на осигурителната вноска с 0,2%. В момента дупката в бюджета на НОИ е около 240 милиона лева.
Синдикалистите имат и идея от 2012-а да се увеличи и максималният
осигурителен доход на 2700 лева. В момента той е 2000 лева.

Всички тези идеи ще бъдат обсъдени на Тристранен съвет най-рано след месец.

По-рано 5 пенсионерски организации - към КТ "Подкрепа", към КНСБ, "Съюз на пенсионерите 2004", Движение на пенсионерите "Социална солидарност" и Българска асоциация на пенсионерите, излязоха с декларация за увеличение на всички пенсии още тази година. В противен случай те ще започнат подготовка за национален протест, който ще се проведе на 14 октомври. Организациите настояват до 7 октомври да получат отговор, предаде БГНЕС.

Декларацията е по повод 1-ви октомври - Световния ден на пенсионерите.

Втора поредна година правителството отказва да индексира пенсиите, напомнят те. Възрастните хора в България се оказват жертва както на хищническата пазарна икономика, така и на социалното бездействие на правителството, което обслужва едрия бизнес и не обръща внимание на стопените доходи на пенсионерите, се казва в декларацията.

Над 1,3 млн. български пенсионери живеят с месечен доход от 130 лв., което е крайно недостатъчно за изхранване и за други разходи, по данни на петте организации. Останалата част от пенсионерското съсловие е обречено на мизерно преживяване, нямащо нищо общо с европейските ценности и социална солидарност, записани в Лисабонската стратегия на ЕС.

"Прагът на бедност в България е 316 лв., а не 211 лв.  Истината е, че у нас се правят много груби нарушения на закона", каза на пресконференция Цветан Минков, председател на "Съюз на пенсионерите 2004".

Откъснат от реалните проблеми на пенсионерите е социалният министър Тотю Младенов, твърдят от пенсионерските съюзи. Няма да гласуваме за никого на изборите, който не поеме ангажименти за социално облекчаване на положението на пенсионерите, заяви Костадин Недев.

От септември се вдигнаха вдовишките добавки към пенсиите с 6,5 процента – от 20 на 26.5% от пенсията на починалия съпруг/а.
На този етап не се предвижда увеличение на детските добавки и пенсиите, поне докато не се гледа макрорамката на бюджета за следващата година, което ще стане в края на следващия месец, каза преди дни социалният министър Тотю Младенов.
Само преди месец министърът обяви, че ще има повишение на пенсиите след Нова година. Ден след това той бе смъмрен от Бойко Борисов, че се изказва преди решение на правителството. Финансовият министър Симеон Дянков пък е категоричен, че не може да се говори за каквото и да е увеличение на пенсии от 1-ви януари.