През тази година линията на този показател беше в същия размер, съобщи правителствената информационна служба. През 2009 г. прагът на бедност е бил 194 лв.

За изчисляването на линията на бедност за 2011 г. са използвани данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, направено от Националния статистически институт. В методиката за определянето й е записано, че размерът й "трябва да гарантира задоволяването на предварително дефинираните минимални жизнени потребности на бедните домакинства".

За първи път в България е въведено понятието линия на бедност през 2006 година с министерско постановление. Тогава е определена и линията на бедност от 155 лева.  Линията на бедност не е свързана с получаване на социални помощи или други социални придобивки.Според методиката за определянето и актуализирането й тя е "монетарен показател за идентифициране на бедните в обществото".

Според последното изследване на КНСБ издръжката на член от четиричленно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на септември е достигнала 502,00 лв., или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2008 лв. за нормален живот. 
Друго изследване на Икономическия и социален съвет (ИСС), представено през май, показа, че  прагът на бедността у  нас е 13 пъти по-нисък от този в старите страни-членки на Европейския съюз, а спрямо новоприсъединилите се страни е 2,8 пъти по-нисък.  Официалният праг на бедност у нас за тази година  представлява едва до 30% от средния доход в страната.

България е на трето място по брой на населението в ЕС, което се смята за бедно, показва проучване на Евробарометър. Пред нас са само Латвия и Румъния. Средното ниво на бедност в ЕС е около 16,4%, а в България е 21%. Най-засегнати от риска за бедност са хората над 65 години и младежите.

Всяко трето семейство с деца е бедно, сочи пък изследване на УНИЦЕФ.

Социалният министър Тотю Младенов настоява за вдигане на размера на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв. Зесага обаче в бюджета за догодина не се предвижда увеличаване на минамалната заплата и на пенсията.