Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на актуален въпрос, зададен му от депутата Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.
"Този допълнителен дефицит в Националния осигурителен институт се покрива от държавния бюджет с постъпилите допълнителни приходи от Агенция "Митници", отговори Дянков.

Според Стойнев дупката в бюджета на НОИ ще достигне 400 млн. лв. до края на годината. Той обвини правителството в некомпетентност, тъй като при увеличена осигурителна вноска и при по-високи осигурителни прагове приходите в НОИ намаляват. По думите му управляващите не правят нищо за намаляване на безработицата, откъдето могат да влязат значителни средства в НОИ. Той препоръча на Дянков да финансира дефицита на НОИ от фискалния резерв.

Вицепремиерът обаче припомни, че Европа е изправена пред тежка криза.
"В тази тежка година България е единствената държава, която увеличи вдовишките пенсии от 1 септември. Минималната работна заплата се увеличи. Това означава, че социалната политика на това правителство е успешна за разлика от голяма част от останалата част на Европа, която не може това да си позволи", каза министърът на финансите.

Той бе категоричен, че не може един недостиг да се финансира от фискалния резерв. Той се финансира от допълнителни приходи от други приходни агенции, поясни Дянков и препоръча на Стойнев да чете повече за финансите.