Това обяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков, коментирайки възможността за коледни добавки към пенсиите тази година.
Не съм привърженик на идеята за коледни заплати
или пенсии, призна обаче той. В бюджет 2013 вече е заложено увеличение на пенсиите средно с 9.4% от април.

Дянков направи сравнение и на парите за пенсиите, давани от Тройната коалиция за периода от юли 2005 до юни 2009 година, и на даваните от ГЕРБ за периода от юли 2009 година до настоящия проектобюджет.
Разликата е над 9 млрд. лева, каза Дянков. 9 млрд. лева повече дава ГЕРБ за пенсии, отколкото предишното правителство, повтори той. В социалната сфера това правителство дава много и то в период на световна и европейска икономическа криза, продължи Дянков и отново повтори, че липсват реформи в секторите, които не трябва да дойдат от МФ. Един от тях е здравеопазването.

Отговорът на въпроса не е дайте ни повече пари. Повече пари са дадени, но те не се използват добре, смята Симеон Дянков.
Според него, комунистите са показали, че не могат да смятат
и в парламента го доказвали често. Той представи официалните данни на БНБ за фискалния резерв към 31 юли 2009 година, когато ГЕРБ дойде на власт. Тогава фискалният резерв беше 7 710,5 млн. лева, към 30 септември 2012 година – фискалният резерв е 7 171 млн. лева.
Разликата е около половин милиард лева, а не 5 милиарда, както те твърдят, заяви финансовият министър. Той обаче пропусна да отбележи, че близо 2 млрд. лв. от този резерв е привлечен външен дълг, предназначен за плащане на стар такъв в началото на следващата година.

Освен тези данни, които са парите в БНБ, трябва да се смята и какви неплатени сметки има – те са ни оставили 2 158,5 млн. лева неплатени сметки за Цанков камък, за въртолети, фрегати и т.н., каза още Дянков. Министърът допълни и за близо 1 млрд. лв., които чакаме от ЕС за разплатени вече европроекти, 306 млн. лв. от които пристигнали вчера.

За Бюджет 2013 – има около 30 допълнителни предложения по бюджета за следващата година, който в четвъртък е на втора бюджетна комисия, като две от предложенията приемаме и ние, каза още вицепремиерът. Става въпрос за допълнителните 20 милиона към бюджета на МОМН за увеличаване заплатите на учителите. Другото предложение е за 30 милиона за детски градини, като искаме за 4 години да построим още 60 детски градини. Приоритетно това ще бъде в големите градове – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Плевен.