Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за следващата година пред две парламентарни комисии, предаде „Фокус”.

В сектора на образованието увеличението е със 124 млн. лв., в т.ч. за увеличение на единните разходни стандарти и целевите добавки за обучението на деца и ученици в системата на народната просвета. „Вчера на среща с представители на учителския синдикат към КНСБ постигнахме и допълнителна договорка за още 20 млн. лв. за вдигане на разходните стандарти в образованието, похвали се финансовият министър.

Промените в областта на висшето образование предвиждат диференциация на финансирането на държавните висши училища в зависимост от качеството на обучението”, каза вицепремиерът. Останалите приоритетни сектори, за които е заложено увеличение на средствата са култура - увеличение с 35 млн.лв., в т.ч. на държавните, общински културни институти, читалища, биллиотеки и др. - с 26 млн.лв.; здравеопазване - нетно увеличение с 91 млн. лв., публична инфраструктура - с 510 млн. лв., селско стопанство - със 196 млн. лв.

„Следващата година България ще остане сред страните в ЕС и една от трите европейски страни с най-ниски показатели на дълг и дефицит спрямо БВП. Това води до по-добър кредитен рейтинг, както знаете в момента е най-висок откакто съществуват кредитни рейтинги в България и към най-ниски лихви на държавния дълг”, каза Дянков.

С Бюджет 2013 се концентрираме върху увеличаване на доходите, каза още вицепремиерът. Макроикономическите очаквания за следващата година са свързани с растеж на БВП от 1.9% с основен принос вътрешното търсене, заяви още той. Очаква се запазване на заетостта и нивото на безработицата от това на 2012 г.

Предвидени са редица мерки за подобряване на събираемостта на приходите. Приоритетно се осигуряват средства за мерки в областта на социалната политика. Тези мерки са свързани с индексация на пенсиите от 1 април 2013 г. със среден процент 9.3% за всички пенсионери, 9.8% за по-голяма част от пенсионерите, пенсионирани преди 2009 г. Тази мярка води до ръст на разходите с 586 млн. лв. Предвижда се увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. от 145 на 150 лв. Увеличава се и социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 110 лв. Увеличава се максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 700 на 770 лв.

Заложено е и увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения със 134 млн. лв., като общо за разходите за социални дейности са със 702 млн. лв. повече спрямо миналата година. Заложено е увеличаване на минималната работна заплата до 310 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход от 2000 на 2200 лв. Увеличава се и осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 20 процентни пункта за работещите в специалните ведомства, което представлява увеличение с 218 млн. лв.

Недостатък на Бюджет 2013 г. е, че няма буфери, каза обаче депутатът от ДПС Йордан Цонев при обсъждането на бюджета.
„Обяснимо е това, защото буфери се използват, когато има достатъчно налични ресурси. Очаквам, че прогнозата няма да се сбъдне и дефицитът няма да е какъвто е заложен в бюджета", посочи той. „Бюджетът е бюджет на полугодието и предвидените приходи са нереални, а разходите – реални. Не устояхте на изкушението да направите предизборен бюджет с предизборни харчове. Първа задача на следващия кабинет ще е да ремонтира бюджета, каза още Цонев.

Павел Шопов от „Атака” заяви, че ще внесат алтернативен бюджет, в който ще има различни параметри, ще има коренна промяна в пакета от данъчни закони. „Бюджетите в последните три години са рестриктивни, продиктувани са от чуждестранни фактори”, заяви Шопов. 
Според Конституцията проектобюджет може да внася само правителството.

Зам.-председателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че е притеснителен левият завой на управляващите. „Г-н Дянков, вие не можете да биете БСП на техния терен, не изоставяйте дясната политика", призова  Димитров. По думите му в бюджета не се слага ясна тенденция за намаляване на дефицита.

Дарин Матов от ГЕРБ обаче заяви, че не се притеснява, че се прави ляв завой. „Левите харчат, десните трупат. Няма лошо да има данъци. Тук не говорим за ляв завой", обоснова се той.

По време на парламентарни избори предишни финансови министри са се проваляли. Обикновено последните 6 месеца се харчи много повече отколкото е необходимо. Аз мисля, че ще бъда първият финансов министър, който ще покаже, че не е нужно това да е така, коментира пред журналисти Симеон Дянков.

За тази година в момента сме на излишък дори, за деветмесечието ще има излишък над 200 млн. лв., каза още той.

"Приходната част на бюджета е много амбициозна за 2013 г. От части защото има някои външни заплахи – този път не идват от Европа, както през последните години, а главно от Америка. След президентските избори там, след две седмици, се очаква рязко намаляване на разходите. Това ще влияе на китайски, германски износ, от там и на цяла Европа и на целия свят”, посочи финансовият министър.

БНБ

Българската народна банка смята, че приходите, планирани в бюджета за 2013-а година, са леко надценени. Ако не бъдат събрани, това ще доведе до по-голям дефицит в хазната, заяви подуправителят на банката Калин Христов пред парламентарните комисии по бюджет и икономическа политика.