Част от измененията са очаквани, тъй като предварително бяха обсъдени от социалните партньори и на обществени форуми за пенсионната реформа, заявяват от социалното министерство, цитирано от БТА.

Самоосигуряващите се ще могат да се осигуряват авансово само върху минималния осигурителен доход. Според действащото законодателство те имат право да избират да се осигуряват върху суми между минималния и максималния осигурителен доход. Целта е да се преустанови практиката на получаване на обезщетения, които не отговарят на реалните доходи. Преди да родят жените започват да се осигуряват на максималния доход, за да получават по-високо майчинство, твърдят експертите.

Промените предвиждат да се уеднаквят условията за придобиване на право на парични обезщетения, като всички се изчисляват от дванайсетмесечен период, предхождащ възникването на правото. Болничните в момента се смятат върху 6 месеца, безработицата - за 9, а бременност и раждане - за 1 г.
Предвидена е възможност за всички безработни да получават половината от размера на обезщетението за безработица за периодите, през които работят на непълно работно време и получават възнаграждение под минималната работна заплата, независимо от основанието, на което е определен периодът на отпуснатото обезщетение.

До 30 юни 2011 година фирмите, самоосигуряващите се и физическите лица, които имат задължения към държавното обществено осигуряване до 31 декември 2010 година, ще могат да ги погасят без лихва, ако изплатят цялото си задължение, предвиждат измененията. 

От 1 юли догодина се променят условията за пенсиониране. Предвижда се да се запази изискуемата към настоящия момент възраст за пенсиониране - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете, но да се увеличи необходимият осигурителен стаж на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Хората с навършена пенсионна възраст, но недостигащи им до 3 г. осигурителен стаж, ще могат да се пенсионират като за всеки недостигащ месец пенсията им ще се намалява с 0,2% от определения размер или с 2,4 на сто на година недостигащ стаж.

Запазва се възможността за закупуване на стаж за времето на образованието. Тези, които са навършили общата възраст за пенсиониране, но на които не им достига осигурителен стаж, също могат да го закупуват, както и сега, но периодът, за който могат да го направят, се намалява от 5 на 2 г. Поради краткия период, за който могат да бъдат внесени осигурителните вноски, за не повече от 2 години, възможността за разсроченото им заплащане се премахва.

Предвиждат се промени в начините на изчисляване размерите на пенсиите, като те вече ще зависят и от БВП. При реален ръст на БВП за предходната година по-малък от 3% се отчитат 100% от инфлацията  за предходната година. Ако ръстът е между 3 на сто и 4,9% - 70 на сто от индекса на потребителските цени плюс 30% от номиналното нарастване на осигурителния доход за предходната година. Ако ръстът е по-голям или равен на 5 на сто, инфлацията и осигурителният доход участват с по 50%. Досега се прилагаше т. нар. швейцарско правило.

При изчисляване размерите на пенсиите при осигурителен стаж от различни категории този стаж ще се превръща като 3 г. осигурителен стаж от първа категория или 4 г. от втора категория се зачитат за 5 г. стаж от трета категория.