Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова,цитирана от БТА. Преизчисляването на пенсиите ще бъде на база осигурителния доход от 2007 година. Заедно с Христина Христова от НДСВ и Хасан Адемов от ДПС, Масларова представи дебатите по социалната политика на днешното заседание на управляващата коалиция в комплекс "Катарино" край Разлог.
Обща позиция на коалицията е от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани с 10,35 процента по т. нар. "швейцарско правило", съобразено с осигурителния доход и инфлацията, каза Масларова.
Коалицията е твърдо решена да увеличи вноските в "Сребърния фонд", допълни тя. Как ще стане това, ще се уточни на утрешното заседание. Коефициентът на заетост през 2009 г. се предвижда да достигне 64 процента, а безработицата - 5,4 процента. Така броят на заетите лица ще се увеличи със 100 000 души и те ще станат 3 400 000 души.
Ще бъде стимулирано обучението на безработните и заетите лица, като се намаляват парите за субсидираната заетост. Предвижда се с 51 процента да се увеличат средствата за обучение и квалификация на кадри, съобщи Масларова. Програмата за подкрепа на майчинството предвижда възможност родственици, предимно пенсионери, да отглеждат деца, като получават процент от минималната работна заплата, заедно с пенсиите.
Предвижда се също организирането на трудови борси в Испания, Гърция, Великобритания, Германия, където работят много българи, допълни министърът. Идеята е представителите на българския бизнес да предложат своите оферти за работа на нашите сънародници.
Постигнат е консенсус социалните помощи след 1 юли да се изплащат в продължение на 12 месеца, а не както досега - в продължение на 18 месеца, съобщи Масларова. Двойно ще се увеличат, в сравнение със сегашните размери, средствата за приемни семейства за отглеждане на деца.
Управляващите са се обединили и около становището да не се увеличава пенсионната възраст. Ще се увеличи тежестта на всяка година стаж над пенсионната възраст от 3 на 5 процента, добави Масларова.
Христина Христова каза, че са направили предложение отпускът по майчинство за осигурените лица да бъде удължен с още три месеца, до навършване на една година на детето. От НДСВ са подкрепили позицията да се запази пенсионната възраст, като се мисли за по-нататъшно актуализиране на пенсиите и се даде приоритет на осигурителния стаж на лицата.
В рамките на коалицията се опитахме да се обединим около един общ коалиционен социален продукт, каза Хасан Адемов. По думите му това не означава безразборно харчене на пари, а обратното. Идеята за повторно индексиране на пенсиите през октомври ще зависи от приходите в бюджета, каза Адемов. На утрешното заседание ще продължи дискусията по отношение на осигурителните вноски и разполагането на държавата като особен осигурител, добави Адемов.