При инцидента, станал на 18 декември 2015 г., Иван Янакиев прегази 70-годишния Никола Лазаров на улица "Пловдивска" в Пазарджик. Впоследствие бе установено, че шофьорът е седнал зад волана на 3-тонното возило след употреба на наркотици. Затова му бе наложена глоба в размер на 2000 лева.

27-годишният Янакиев е системен нарушител на пътя. Той многократно е санкциониран заради шофиране с висока скорост, в нетрезво състояние и под въздействието на дрога. До този момент обаче нито един от наложените му 11 акта не е платен, а по-голямата част от административните му наказания са отпаднали в съда.

Магистратите в Пазарджик признаха младия мъж за виновен за това, че е шофирал с превишена скорост, нарушил е правилата за движение по пътищат и по непредпазливост е причинил смъртта на пенсионера, съобщиха от пресцентъра на съда.

Иван Янакиев трябва да излежи наказанието си при първоначален общ режим. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от 3 години.

На излизане от съдебната зала подсъдимият коментира, че присъдата е справедлива, а адвокатът му оспори автотехническата експертиза и обяви, че ще обжалва.

Според защитата най-справедлива би била оправдателната присъда, а в случай че съдът реши друго, то трябвало наказанието да е минимално и с отложено изпълнение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок.