Това каза патриархът след среща с президента Георги Първанов, съобщи БНТ. Според президента пък България се опитва да мобилизира ресурси за ремонт на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Вселенският патриарх се срещна и с българския патриарх Максим, който също получи знака „Почетен гражданин на Пловдив".

Президентът Георги Първанов е благодарил за жеста на вселенския партиарх, чудотворната икона на Св. Богородица да бъде изложена в пловдивската катедрала. Оценил е и усилията му за обединението на БПЦ.

След срещата с президента Вселенският патриарх беше тържествено посрещнат в катедралния храм "Св. Александър Невски" лично от партриарх Максим. Патриарх Максим благодари на Вселенския патриарх за подкрепатата му към сънародниците ни, живеещи в Истанбул.
"Разговаряхме с президента Първанов за българската община в Цариград, не само за възстановяване на недвижимите й имоти, но да й бъдат върнати и всички загубени имоти. Ние като православна община също се борим да се възстанови отнетото ни от турската държава имущество. Оптимисти сме, защото Турция става все по-демократична държава, кандидат за член на ЕС, нещо, което ние подкрепяме." заяви Вселенският патриарх.