„В областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград, Русе, Шумен има ограничение на движението на тежкотоварни автомобили и по републиканската пътна мрежа. Трасетата се почистват и обработват с химикали, а към през нощта температурите паднаха под минус 15 градуса”, каза по Нова председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров.

Четири гранични пункта спряха работа за часове заради проблем с тока.
Това са ГКПП „Гюешево“, „Станке Лисичково“, „Златарево“ и „Кулата“. Според "Гранична полиция" причината е проблем в електрозахранването в област Благоевград. Около 14 ч. движението през пунктовете бе възстановено.

От електроснабдителното дружество ЧЕЗ обаче отрекоха информацията, че има проблем с електрозахранването на територията на Благоевградска област, предаде БНР.

"Извършихме проверка, която установи, че няма прекъсвания на цитираните КПП-та "Златарево", "Кулата" и "Гюешево". Прекъсване поради извършване на възстановителни дейности има единствено на граничен пункт "Станке Лисичково", където се използват UPS-и и след направената проверка от КПП-то ни увериха, че работата не е била нарушавана. На другите гранични пунктове не е имало прекъсвания", заяви Борислава Луканова от компанията.

Леките и товарни автомобили, пътуващи за Гърция през ГКПП „Илинден“ трябва задължително да са с вериги за сняг. Изискването е на гръцките гранични власти, поради натрупване на голяма снежна покривка.

Няма затруднение в движението на главен път София-Калотина, автомагистралите „Хемус” и „Тракия” заради снеговалежи или пътни инциденти, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. Пътните настилки са почистени, трафикът е нормален. Няма инциденти, които да затрудняват или ограничават движението.

Колони от автомобили са се образували по пътя Пазарджик-Юндола. Пътят все още не е опесъчен и хлъзгавият терен затруднява интензивния трафик. В останалата част на областта обстановката е нормална.

По пътя Харманли - Тополовград е закъсал автобус с работници. До хасковското село Стамболийски в преспите е заседнал ТИР. Няма сигнали за останали без електричество и вода селища.

Снежната покривка в Област Ловеч е между 15 и 28 см. Пътищата са проходими при зимни условия. Затворен е проходът Троян-Кърнаре. Републиканските пътища в региона са почистени, продължава обработването на третокласната пътна мрежа. Няма затворени участъци. 68 машини са работили през цялата нощ, предаде БНР.

През нощта в област Шумен е била затворена третокласната пътна мрежа за всички видове автомобили.

„Поетапно в южната част на страната отпада задължителното движение с вериги за товарните автомобили. Надяваме се по-късно през деня да отпаднат и тези забрани. За съжаление, в следобедните часове очакваме през нашата страна да премине нов фронт с валежи. Очакваме нощта, която следва, също да бъде тежка”, обясни още инж. Лазаров.

Повечето ограничения по проходите в страната вече са отпаднали. На Котленския проход остава в сила ограничението за движение на МПС над 10 тона, а през проходите „Превала“, „Печинско“ и „Рожен“ товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

От АПИ съобщиха, че е възстановено движението на тежкотоварните автобили по път I-5 Русе - Велико Търново в област Русе и по път I-2 Русе - Шумен на територията на област Разград.

През цялата нощ е продължило почистването на участъка от магистрала "Тракия" в Ямболска област, съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление Галин Костов. За поддържането на безопасността на движението по 35-километровата отсечка от магистралата са съсредоточени 15 почистващи машини.

Временно е ограничено движението по отделни участъци от второкласни и третокласни пътища в Ямболска област поради почистване от сняг и опесъчаване.

52 училища останаха затворени

Поради влошена пътна обстановка и лоши метеорологични условия е преустановен учебният процес в 52 училища в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието.

В област Бургас са затворени 15 училища, област Варна – 13, в област Сливен – 3, в област Хасково – 8, в област Шумен – 3, в област Ямбол – 6.

Поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация днешният ден няма да е учебен и за 4 училища в областите Плевен, Русе, Сливен и София-област.

Жълт код за 6 области за вторник

Жълт код за поледици и сняг е обявен за шест области за вторник, 5 януари. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Хасково.

През нощта и в часовете преди обяд ще вали дъжд, при отрицателни температури при земята и съществуващата снежна покривка ще се образуват поледици. При тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни, когато вървят или шофират заради заледени повърхности.

Анкета: Почистват ли пътищата?

Голямото завръщане в София >>

Вижте прогнозата >>