От парламентарната трибуна по време на блиц контрола Бъчварова каза още, че наредбата за това е подписана и се очаква обнародването в Държавен вестник, което ще стане до дни, предаде "Фокус".

Вътрешният министър изрази надежда, че поставянето на мобилните камери по пътищата в страната ще има ефект - "поне превантивен". По думите й до няколко дни ще има съвещание в МВР, на което отново ще бъде обърнато внимание на районните управления, полицаите възможно най-бързо да приемат сигнали, „защото превенцията е добра възможност”.

През януари парламентът отново разреши КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта. Мобилните камери бяха забранени в началото на миналата година след решение на ВАС, който реши, че употребата им е противозаконната, защото данните от тях могат лесно да се манипулират.

Автомобилите на КАТ, в които ще се поставят радарите, ще обхождат районите, където най-често стават тежки катастрофи, водачите нарушават правилата за движение по пътищата или има затруднено придвижване поради ремонти. Сред тези опасни участъци са Кресненското дефиле, където тежките инциденти са ежедневни, пътят Бяла- Русе и проходът Предела.

МВР обсъжда и законодателни предложения във връзка с тежките пътно-транспортни произшествия.

Работим в различни посоки, защото е изключително тревожна ситуацията по пътищата. В последните дни, виждате, че сме свидетели на драстични случаи. Оставаме в готовност да сътрудничим с всички, които искат да направим нещо, което ще помогне за решаването на този проблем”, увери Румяна Бъчварова.

В понеделник премиерът Бойко Борисов призова да се обяви война на джигитите на пътя и за по-голяма строгост към нарушителите. Не може да чакаме да дойде 24 май, за да преброим загиналите абитуриенти, каза той.
Борисов заяви още, че ако е необходимо, ще бъде проведен разговор с Румяна Бъчварова, за да се предложи законодателна инициатива заснетите с телефон провинения по пътищата да бъдат признавани като доказателство в съда.

Изявлението на министър-председателя бе заради катастрофата в неделя в дупнишкото село Яхиново. Там лек автомобил "Фолксваген Голф" се удари в стълб, след което помете трима пешеходци. На място загинаха 15-годишният Илиян Гущеров, 16-годишният Ивайло Йотов, 19-годишният Емил Скоклев, 20-годишният Мариян Джамбазов и 40-годишната Елза Георгиева. Все още е критично състоянието на 16-годишния Милчо Паликарски, за чийто живот се борят в „Пирогов”.

Обжалване на електронния фиш

Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата се подава в 14-дневен срок от получаването на фиша, а при възражение - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.

Депутатите разписаха в 7-дневен срок от получаване на жалбата директорът на съответната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението, да я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд.

В съпроводителното писмо ще се посочват и доказателствата в подкрепа на обжалвания фиш, както и информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта, разположението на автоматизираното техническо средство, неговия вид и данни за извършена метрологична проверка.