До дни по пътищата ще има 148 мобилни камери

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че до дни по пътищата ще заработят 148 камери. Глобите от тях се налагат с електронен фиш.

Обратно в новината

Коментари - До дни по пътищата ще има 148 мобилни камери | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...А в края на всеки месец "мобилните" ще застават зад храст на прави отсечки с добра видимост и ограничение 30!

Многото катастрофи стават между малки населени места и предимно нощем - в Долно Нагорнище си изпил 3 ракии и отиваш в Чепръклево да видиш какво прави бра'чеда. Пиеш още 2 ракии, минаваш на бира и после естествено се прибираш с колата обратно в твоето село. Другият проблем са тъпанарите, които тормозят нормалните хора в града нощем карайки 25 годишни пръдливи Хонди, Опели, Голфове, БМВ-та на втора, трета, гуми се въртят дрифтове денонощно, в колата Азис и насмъркан дрисльо с малка к*рвичка.. Срещу тези ежедневни проблеми камерите не са решение, а Автоинструктурите само чакат да умрът 2-3 младежа и айде, слаба подготовка, искаме още часове на курсовете - още повече парички за тях. От умрелите пари правят ;)

Първо по телевизиите се пускат новини за две три тежки ,катастрофи, после излиза Светиня му и обявява война на "джигитите".. Ден по- късно министърката на вътрешните работи, обявява че ще бъдат поставени 148 записващи камери за издаване на електронни фишове..Това ако не е за хранилка на КАТ е поне за проследяване. 148 камери не са за контрол и въздействие върху скоростта на водачите. Тези камери се слагат , за да може някой да гушне едни парички от държавната поръчка и после , за да може полицията да следи своите политически опоненти. Няма за какво друго да се слагат 148 камери. И то като всички знаем, че има пътища, където е безумие да не се кара поне със 100км/ч. Пътищата в България са много, но явно на някои пътища ще имаме живо предаване. Защо, ако не да го следим? Това е предизвикателство към по- умните и непокорните. скоро "щастливи" шпрейове за удоволствие от шофирането ще залеят пазара и няма как да е другояче, защото лудостта и алчността на властта заслужава отпор.

Е само 148 камери ли успяхте да отмъкнете от ТВ 7. Майтап бе.

Мобилните камери по пътя имат много малък ефект по отношение на превенцията.Единственият им плюс е да се събират пари от глоби.Катаджиите застават на места,които се знаят като "хранилки",предимно извън града на прави,хубави пътища със знаци за ограничения по средата заради бензинистанция или кафене.Ако е в града пък,то е на изходите,където на четирилентови булеварди има пешеходни пътеки?!?

Абе като ти дойде веднъж снимка с фиш и го платиш ще си имаш едно на ум другия път, че те дебнат отвсякъде. А стационарните камери ловят само балъците от други градове. Местните джигити си ги знаят.

Който може да кара знае кога да вдигне скоростта, а 148 камери не са за висока скорост, а за друго нещо.

Това са глупости най много катастрофи стават на малките междуселските пътища, там масово се пие и кара.

Администрацията, откога чакаме да влезете в 21 век?! Слагайте ги тия камери най-после! 2015 година сме!

Ти от КАТ ли си?

Хубаво е да има контрол, щото наистина жертвите по пътищата станаха много, но е хубаво и много внимателно да се преразгледат и пътните знаци и ограниченията по пътищата. Имам чувството че повечето от тях са сложени за да може да се глоби някой балък, а не защото наистина има нужда от тях. Пример: Стара Загора - Димитровград. Влизам в поредното село по пътя, а той прави остър ляв завой и в същото време се изкачва стръмно нагоре. Дори няма нужда от знак. Сам намалявам скоростта под разрешената защото във всеки момент пред колата може да изскочи я човек, я някое животно. Продължавам напред. Излизам на пътя Димитровград - Хасково. Дванайсет километра от табела до табела. Пътят с две ленти плюс аварийна във всяка посока разделени по средата с тревна площ. Разликата с магистралата е само това че кръстовищата не са на две нива. До тук добре. Само че на тия дванайсет километра има на пет места ограничение на скоростта до 60 км. в час. Как да ги спазиш тези ограничения като пътя е прав като изпънат конец, и имаш видимост поне километър и половина напред. На кръстовището до недействащото вече летище където все пак някой може да ти излезе внезапно има два големи храста. Ако се отрежат тоя коя който чака да се включи ще те види че идваш пет минути преди да стигнеш до него, само че не ги режат. Не ги режат щото точно в тия два храста се крие патрулката с камерата. Значи ако наистина основен проблем е безопасността още на минутата тези храсти трябва да се изрежат и това кръстовище ще стане напълно безопасно. Щом не се режат значи не безопасността е на първо място, а възможността да се глобяват хората. Вярно е че законите не са за това да се обсъждат, а за да се спазват. Много по-лесно, и дори с желание обаче се спазват закони в които има разум.

Нищо против камерите нямам. Колкото повече толкова по добре. Но трябва да ги има и в градовете, особено около пешеходните пътеки. Но едно нещо не се прави, а е необходимо. От двете страни на пешеходните пътеки трябва да има т.н. ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ"! Такива трябва да се поставят и в населените места, където системно се превишава допустимата скорост. Много по евтини са от живите полицаи и камерите и са по ефективни. Катажиите да не се занимават с включване на светлини в ясен слънчев ден и предпазни колани.

Шофьор съм от години, имам може би милион километри навъртени, но аз понеже явно съм много проЗ, правя така: винаги карам на фарове, слаган си колан, колата ми е изправна, всичко и е платено, има ли знак за ограничение 80 - карам си със 80, максимум с 90. В града винаги се съобразявам със скоростта, никога НЕ минавам на червено, ЗНАМ, че дясно стоящият е със предимство, никога НЕ паркирам по тротоари, градинки и детски площадки, и НЕ ме глобяват, полицаите изключително рядко ме спират дори, та малко ми е странно като ви гледам как плачете.........ама АЗ съм БАЛЪК, та може Вие да сте прави......НЕ зная.......

Евала!!!!!! Само така!

ехааа, ако всички бяха като теб,по пътищата щеше да е много спокойно!

к'во ревете бе хора?!??? Какъв точно Ви е проблема?!??? Не виждате ли всеки ден какво става по пътищата на страната?!?? Всеки ден - БЕЗУМНИ КАТАСТРОФИ! ВСЕКИ ДЕН - ИДИОТСКИ ИНЦИДЕНТИ! ВСЕКИ ДЕН - ПИЯНИ шофьори УБИВАТ НЕВИННИ ХОРА! Според вас, това нормално ли е?!??? АМАН от Байганьовския Ви манталитет!

тези камери са отлична инвестиция, защото имат потенциала да генерират по 100 лева на минута в глоби. При 8 часов работен ден (да не караме катаджиите да се преработват) и 148 камери това прави малко повече от 7 милиона на ден. Или 213 милиона на месец. Отлично!!!

Все пак никой не ти опира пистолета и да ти казва - плащай! Много лесно може да отървеш плащането - просто караш по правилата! Трудно ли е?

Аз само не разбрах..."ВАС, който реши, че употребата им е противозаконната, защото данните от тях могат лесно да се манипулират. "... А сега вече не могат да се манипулират, така ли? ;)

а всъщност на нас ни трябват не толкова камери, които засичат скоростта на движение, ами спазването на някои правила за безопасно шофиране. Щото е пълно с юнаци дето смело карат в насрещното, минават на червено и се престрояват все едно са на съзтезание, а единствената сигнализация на превозното средство е цветомузиката на музикалната система, дето дъни яко последните чалга хитове.

Те такива юнаци разбират само от "тояга" и камерите са една стъпка в правилната посока....

И едната от тях да се поставя, от време на време, преди входа на Рибарица.

Пак повод полицаите да се крият из храстите и да снимат на всяка керемидка да пълним бюджета а кой ще огледа скапаните пътища и да сложи адекватни знаци.Надали има такава държава като нашата.

Можеш ли да ми кажеш, какво те притеснява криенето в храстите на катаджиите? Ако си караш по правилата трябва ли това да те смущава? И ако си караш по правилата как ще напълниш бюджета?

Притеснява ме, като спра да пикая до пътя, че ще ме изненадат от храстите и ще ми нарушат личния живот. Щото аз спирам през има -няма 30 км.

Ами аз много не разбирам ,но във всички нормални държави има стационарни камери и се виждат само в България снимаме от полицейски коли.А и на всеки няколко километра има я 40 я 50 и ето ти колона и двойно непрекъсната и започва едно изпреварване .....

много интересно "животно" е това Българина, когато стават БЕЗУМНИ катастрофи и пътни инциденти по улиците, всички гръмко се възмущават и питат, "къде била държавата" а в същото време, когато някой положи усилие да се справи със абсолютно ненормалното поведение по пътищата, почти всички отново започват да реват, че "не можело" така........... "странно" мислене, странно.............

Много сте прав. Точно след всяка катастрофа всеки хленчи - къде били органите да глобяват, за респектират. Ако си били вършили работата нямало да стават такива неща. А същевременно са против проверките, даже забраниха на КАТ да правят изненадващи проверки, трябвало предварително да кажат къде ще проверяват. Нямат право и да се крият, отдалече трябва да се знае, че проверяват. Да няма изненадващи проверки и скрити камери на КАТ е все едно полицията да обяви във медиите, че на еди си коя дата и еди си кое място ще издирва убиеца на еди си кое престъпление. Точно същото е.

Бих искал да дам една идея на управляващите. Да се направи масирана акция по пътищата, в големите градове, в малките градчета, даже по селата. Камери, мобилни камери, дрегери, катаджии - масирана акция, пълна мобилизация. Да се съберат от глоби големи пари, много пари! Да се каже колко пари са събрали и тези пари да се похарчат за нещо хубаво - ремонтиране на някоя улица, тротоари, изграждане на велоалеи, закупуване на нови автобуси и да се каже, че парите са дошли от глобите от джигитите. Така обществото няма да мрънка от проверките, защото парите от глобите отиват за нещо хубаво и ще има и отчет какво е направено с парите от глобите. Ще мрънкат само джигитите, но по-добре да пълнят хазната, отколкото гробищата. Прав ли съм?

Чудесна идея, за която ще получите потупване по гърба от всички управляващи и уви, до там.

А кога ще има пътища? Мисля, че това е доста по - интересен въпрос, на който никой не дава отговор! Много са добри в събирането на пари, но в отчета за харченето им, както и в харченето им в полза на държавата, никакви ги няма.

когато мрънкачите спрат мантрата, че не ядат асфалт.

И какво ни каза?

С таз пътна инфраструктура на нивото на 70-те години камера върху камера да турят и с камери да се замерят ситуацията ще е все същата. А може и да се влоши, защото ще определяме камерите като поредното препятствие за безопасното достигане на целите на пътуванията си.

Всички шофьори с нарушения на стойност над 50 лв, да бъдат изпращани на съботно-неделно училище -:1.първата събота и неделя - в зала с лектори и видеомателиали от КАТ и лекции от медици от спешна помощ. 2.Следващите събота и неделя - по 6 часов работен ден в болницата, която осъществява спешна помощ в ролята на санитари!БЕЗВЪЗМЕЗДНО!!!

Това няма да помогне,масово си накупиха антирадари,които ловят и мобилните камери! Забранете тези антирадари,ако хванете някой с подобно устройство,конфискация на превозното средство! Когато се взима книжката на шофьор заради алкохол,да му се отнема и превозното средство за същия период,през,който ще му бъде отнета книжката! Защото те карат и без книжка! Ако пък случайно го хванат,че кара друго превозно средство,след,като му е отнета книжката и автомобила,затвор!!!!! Крути мерки и те да се изпълняват с пълна сила,без никаква прошка!!! Само така ще се справите с безумието на пътя,всичко друго е прах в очите!!!!!!!

nobody

антирадар не може да се забрани, понеже е устройство носещо само информация, без да манипулира радара на полицията. Няма как да забраниш пасивно устройство.

Май не правиш разлика между антирадар и радар детектор. Вземи прочети малко преди да пишеш. Мисля че антирадарите са забранени, но кой ли ги спазва тези закони..

радар-детктор е пасивното устройство, анти радара е активно и кара реадното устройство да отчита невярна информация...

що бе? знаеш ли колко по-добре е да има още една пищялка в колата дето да те предупреждава, че ти следят скоростта?

Законът казва, че това е противозаконно и отменя тази практика! Парламентът, обаче, отново я въвежда, нищо че е противозаконна! Излиза, че Парламента ни прилага противозаконни практики т.е. е закононарушител! За Парламента санкция няма, а от раята се очаква да изпълнява законите, които пък Парламента нарушава!? Нещо не е наред в Парламента! Май ББ трябва първо да се бори със...себе си!

Законодателния орган е Парламента. Тази институция създава и променя законите. Със свое решение може да измени всеки закон. Едно е депутат да не спази закона - това безспорно е нарушение, друго е Парламентът да измени съществуващ нормативен акт. И аз съм крайно недоволен от ситуацията в Родината, но това не ме превръща в абсолютен и безрасъден хейтър.

Пъво да си оправят и знаците. Не може на път, където скоростта може да е по-висока да има знак 40 или 50 или 60, а в същото време коли да летят с 120-140 км/ч. Също така, не може да има знак 120, после 60 след няколко метра знак "отпадане на ограниченията" и знак 120 и 20 метра по-нататък знак 60 км/ч. Минете от Дупница към София преди Перник на моста. Още стои този абсурд. В населените места да слагат камери. Но винаги има глупак, който ще пресича на най-ужасното място.

ограниченията на скоростта не са изсмукани от пръстите. Те са наложени защото експертите са преценили, че високата скорост може да повиши риска от ПТП. Освен това знаците за ограничение на скорост не те задължават да караш с максималната такава. Ще рече като видиш знаци 60-120-60 няма нужда да скачаш на спирачките и на газта.

А какво да правиш, когато си със 120 и след 3 метра е ограничението - 60. Как точно да спреш, освен да скочиш на спирачките. Недомислени са ни знаците, точно така е, а "експертите", не знам дали са минавали по тези пътища, някога, карайки кола.

Така е, знаците не са случайно сложени, но все пак колите не са отпреди 40-50 години, където с лекота поднасяха или хората още бяха без рефлекси. Става дума за осъвременяване на знаците регулиращи скоростта. Не е нормално на прав път между две населени места да има табела 40-50 или 60 км/ч защото е останало от времената, когато колите са дигали масимум 120 км/ч. За това говоря. Иначе си има правило "СКОРОСТ СЪОБРАЗЕНА С ПЪТНИТЕ УСЛОВИЯ"

Kalin

Винаги се опитваме да отклоним вниманието на хората.И кво ще ми направят с тия мобилни камери???Аре да сме честни отидете в кое да е село или малък град и 90% от колите там не са минали нито технически преглед нито имат някакви застраховки да не говорим че в повечето случаи даже и стопанина им вече не се знае щото е пре пре пре продавана.И кво ще ми снимат такава кола и иди го намери тоя дето му се води тая кола.Абсурд.Че то и повечето сигурно са спрени от движение по документи ама.....си се движат.То и вижте къде стават тия катастрофи със сумати жертви точно на такива места а не на магистрала Тракия примерно или В голям град където бъка от ченгета.

Чак пък 90%. Бая се поизхвърли. В някоя махала в Родопите може и да са 50%.

Kalin

Примерно Ихтиман и селата около него.Само на има няма 30-40км от София

Колите на ченгетата и родата им вместо стикери за ГТП, ГО и винетка имат само един, на който пише СФМВР/не ме закачай,колега/

Пак плоски тъпоумни номера на тиквата.... Обявявал война, ама друг път. За камерите- добре, но какво означава- подавайте сигнали на каквито нарушения сте свидетели- ами след като няма законово основание пак ще има селективност- този е човек на еди кой си и вместо правилата да важат за всички, ще има пак мои и твои, а докато е така нищо няма да се промени в манталитета ни. Необходими са правила за всички и всички да бъдат санкционирани еднакво- това е!

Поредния министър на вътрешните работи, при който минава всичко, което "професионалистите" решат - вместо стационарни камери, при които всичко е ясно или поне да са в разумно съотношение, се инсталират само мобилни камери, за които отново всички професионалисти ще ни обясняват как не може да се манипулират и т.н., но всеки нормален човек (непрофесионалист) знае че има начини нещата да се уредят, т.е. и при този министър касичките остават ОТВОРЕНИ ШИРОКО ... А уж щеше да има промени, а ....

Че каква е разликата между камера сложена в тенекия на пътя и камерата сложена в кола без обозначения? И за двете получаваш електронен фиш след седмица.

Да, но може да се подкара колата с радара бавно (20-30 км/ч) и да щракне изрядния шофьор дето кара с 70 при ограничение 60 км/ч и да му зашият глебата, че кара с над 40 км/ч над разрешеното. Трикове...

Получават фиш само някои! А други....админа им прави "Del" на записите! Най много да оставят "следа" в някоя "папка" за по време на "избори"!

Че при стационарната има светкавица и работи и нощем, а в автомобила не :)

Камерите нямат ефекта на катаджия с радар............ :)

Е нямат де, само се променят начините за заобикаляне и тарифите се качват ...