Поклонението пред Пламен Горанов ще бъде в 11,30 часа в храм "Света Петка" във Варна. След това той ще бъде изпратен в София за кремация през следващите 1-2 дни. Такова е било желанието на бащата на самозапалилия се варненец, който издъхна на 3 март в Клиниката по термична травма на Военноморската болница във Варна.

Урната с праха на 36-годишния Пламен ще бъде върната до края на седмицата и положена в семейна урна в старите варненски гробища. Засега няма определена дата за това.

Парламентът почете тази сутрин с едноминутно мълчание паметта на Пламен.
"Трудно е да дадем еднозначна оценка на този трагичен акт - проява на гражданска доблест, отчаяние ...", коментира при откриването на заседанието председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 
"При всички положения смъртта на Пламен Горанов е знак, че обществото не желае да приема безропотно каквато и да е форма на социално изкривяване", каза тя, цитирана от "Дневник", и призова колегите си "като политици и най-вече като граждани да се замислим и да бъдем още по-отворени към посланията на обществото".

На 6 март на извънредна сесия на общинския съвет във Варна около обед се очаква кметът на града Кирил Йорданов да каже дали ще подаде оставка. Той се закани да разкрие "страшни неща".
Преди дни Йорданов каза, че ако самозапалването на Пламен е станало заради някакво действие или бездействие на кмета, то той ще си подаде оставката.

Вечерта преди да вземе решението да се възпламени по думите на варненци Пламен Горанов е казал истината: Освен правителството мисля, че във Варна главният виновник за този протест е ТИМ! Долу ТИМ!, цитира го БНР.

Пламен Горанов се обяви срещу действията на холдинг ТИМ и обвини кмета Йорданов, че е съдействал на собствениците на холдинга да вършат сделките си. Протестиращите във Варна приеха като своя тази кауза, чието начало бе поставено от загиналия от изгарянията си Горанов.

Това съобщи в коментар агенция Франс прес, цитирана от БТА.

На плаката, който Пламен е носил преди да се самозапали пише „Оставка на Киро и на целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари!”. Според говорителя на Районната прокуратура в града Десислава Йотова ще се разследва дали плакатът е написан с неговия почерк.
Води се досъдебно производство дали младият мъж не е бил склоняван към самоубийство.

В социалните мрежи Пламен Горанов бе обявен за „мъченик на протеста” и сравнен с чешкия студент Ян Палах.

20-годишният Ян Палах се залива с бензин и се самозапалва на 16 януари 1969 г. на Вацлавския площад в Прага в знак на протест срещу нахлуването на войски от Варшавския договор в Чехословакия през август 1968 г. заради Пражката пролет. Случайни минувачи успяват да го изгасят, но Палах е с 85 процента изгаряния и след три дни умира.
Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах в Университетската болница, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.

Снимки за Пламен Горанов