Няма нищо целенасочено в работата на моите колеги, оставям на премиера да прецени дали трябва да приеме моята оставка, допълни Коцева, цитирана от БТА. Тя уточни, че днес не се е срещала с премиера.

От няколко дни НСИ е обвинен за "неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси”. От ВМРО дори поставиха въпроса за съдебна отговорност за истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси”.

Ние по никакъв начин не сме давали на преброителите указания да определят етническа принадлежност, заяви тя по повод започналото пробно преброяване. Този, който определя етническа принадлежност, е българският гражданин, заяви Коцева. Поемам отговорността си и смятам, че преброяването е изключително важна задача и вместо да се разгарят повече страстите, е по-добре да се подходи отговорно, национално и да се остави статистиката да работи в обективни условия, да се подготви същинското преброяване, допълни Коцева.

В преброяването по интернет като решение в сферата на информационните технологии е било преценено на всеки въпрос да има "падащо меню" с възможни отговори, поясни Коцева. На всеки от въпросите е било прието да се изброят всички възможни отговори, посочени от българските граждани при предишното преброяване и това важи и в случая с етносите, добави тя. Изброените възможности в електронната система са такива, каквито са посочили като възможни отговори българските граждани при предишното преброяване и няма субективна преценка кой етнос да остане и кой да се премахне, отбеляза Коцева. Тя допълни, че НСИ няма компетенции и задача да се произнася какви етноси има в страната, както и че е важно да се гарантира правото на всеки да се самоопредели.

Коцева добави, че НСИ прави пробно преброяване и че предстои да се утвърди окончателният вариант на преброителната карта за същинското преброяване през 2011 г., както и да се вземе решение по този въпрос от Централната преброителна комисия.
Първата седмица преброяването беше по интернет, а сега се прави "на терен" в три области на страната. Приета е преброителна карта, в която на въпросите, свързани с етническа група, са посочени три основни групи - българска, турска и ромска, които формират 98% от населението на страната. Предвидена е и четвърта възможност, при която всеки български гражданин може на ръка или чрез преброител да запише етническата група, към която смята, че принадлежи, ако не се разпознава в останалите три.

В отговор на въпрос Коцева заяви, че не определя като провал преброяването по интернет. Тя отбеляза, че в системата успешно са се регистрирали 23 000 души и са получени много положителни отзиви.

В цялата анкета, по която сега се прави преброяването, според "Атака" има допуснати много груби грешки, за които в крайна сметка носи отговорност върховният ръководител на институцията, коментира лидерът на партията Волен Сидеров оставката на Коцева. Атака иска пренаписване на цялата анкетна карта.

От ВМРО пък обявиха, че настояват за оставката на зам.-председателят на НСИ и член на ДПС  - Мустафа Зинал Хасан, който според тях носи основната вина за "измислените етноси" в анкетата.

Вижте видео от изявлението на Мариана Коцева