Именно затова е пробното преброяване, за да се види как да бъдат формулирани точно въпросите, когато то се реализира в цялата страна, изтъкна Коцева запитана защо са включени българо-мохамедани, македонци и гагаузи в графата за етническа принадлежност в анкетната карта на електронното преброяване.

"Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец", пошегува се тя и подчерта, че важното е да се види и кой като какъв определя себе си.
"Иначе в хартиените въпросници, както ще бъде вероятно и при преброяването през 2011 г., в графата етнос ще има българи, турци, роми и други", посочи директорът на НСИ.

ВМРО вече поиска от НСИ да премахне от анкетата думите "българомохамедани", „македонци" и „гагаузи".
Необходими са само три графи - „българи", „турци" и „цигани", както и графа „други", в която желаещите да се вписват според самоопределението си, заявиха от партията на нарочна среща с шефа на НСИ. Те поискаха  незабавно да бъдат отстранени "недомислиците", включени в графите на изследването свързани с религии, владеене на български език и други.
ВМРО дори предупреди, че ако гафовете в анкетната карта не бъдат отстранени за официалното преброяване догодина, то те ще призоват хората да го бойкотират като не предоставят никаква информация.

От вчера започна вторият етап от пробното преброяване в Плевен, В. Търново и Стара Загора, като той ще продължи до 14 септември.
От НСИ отчетоха, че в електронното преброяване по интернет от 1 до 7 септември са участвали малко под 24 хил. души, като над една трета от тях са се преброили едва в последната вечер.
Според Коцева хората въвеждат отговорите си съвестно, защото въпросите не предполагат да се премълчи или излъже. По думите й най-трудно е било на хората да разграничат семейство от домакинство. Има идея във въпросите на преброяването да се включат и такива за притежаването на домашни любимци, но тази идея все още се обмисля. 
"Съществува риск, ако въпросите в анкетната карта са много, хората да се откажат да отговарят", обясни тя. Затова НСИ предлага да се проведе допълнително изследване за домашните любимци, което да е отделно от националното преброяване.