Строс-Кан бе задържан в събота след повдигнати обвинения от камериерка, работеща в хотела, в който французинът бил отседнал. 

Оставката влиза в сила веднага.
Доминик Строс-Кан пое функциите си на управляващ директор на МВФ през ноември 2007 г. с мандат за пет години.

"В чувство на безкрайна тъга съм принуден да представя на Съвета на директорите молба да бъда освободен от поста управляващ директор на МВФ", заявил Строс-Кан в заявлението си за оставка, цитирано от пресслужбата на МВФ и БТА.

В писмо до управителния съвет на МВФ Строс-Кан изтъква, че "в момента мисли преди всичко за съпругата си, за децата си, за членовете на семейството и за приятелите си. . . Мисля и за колегите си, с които през последните три години постигнахме големи успехи".
"Искам да кажа на всички, че категорично отхвърлям всички повдигнати срещу мен обвинения. Искам да защитя тази структура (МВФ), на която служих с чест и преданост, и искам да посветя всичките си сили, време и енергия на доказването на моята невинност", изтъква Доминик Строс-Кан.

От МВФ съобщиха, че "Фондът в най-близко време ще обяви процедура за избор от управителния съвет на нов управляващ директор". Временно тази длъжност ще се изпълнява от Джон Липски.

Натискът
Доминик Строс-Кан не е в състояние да ръководи МВФ, заяви вчера министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър. САЩ са най-големият акционер на фонда.

Франция и Германия на няколко пъти обявиха, че при оставка на Строс-Кан начело на МВФ трябва да продължи да бъде европеец.
Страни като Индия, Китай и Бразилия обаче също имат апетити към поста. 
Изборът на нов ръководител на МВФ трябва да бъде проведен на справедлива и прозрачна основа, заяви говорителката на китайското министерство на външните работи Цзян Юй.

В ареста
Междувременно съдът в Ню Йорк не освободи Доминик Строс-Кан под гаранция, тъй като има опасения, че той ще напусне страната, предаде агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус". На заседание в понеделник съдията вече реши Строс-Кан да остане в ареста и отхвърли предложението на защитата му да бъде пуснат под гаранция от един милион долара, заради опасения, че може да избяга във Франция.
Предварително адвокатите обявиха, че днес ще предложат мерки за стриктно наблюдение на Строс-Кан, например да му бъде поставена електронна гривна, която да показва местонахождението му, или да предаде паспорта си, както и други "много стриктни условия", които ще направят бягството му от САЩ невъзможно.
Очаква се съдът да се произнесе отново днес.

Последна актуализация в 08.10 ч.