Причината е, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й.

Това обясни в кулоарите на парламента самият Ананиев.

От парламентарната трибуна Славчо Велков от БСП предупреди министъра на здравеопазването да не заплашва "един български професор" и да не му иска оставката.

Камен Плочев е обещал още вчера да я депозира в Народното събрание. Той постъпи изключително некоректно, знае каква е процедурата, но направо е информирал парламента, заяви Кирил Ананиев.

През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерския съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите, категоричен е Ананиев. Той разясни, че във въпросния документ проф.Плочев съобщава за задължения на НЗОК за над 200 млн.лв. към други каси, което по думите на министъра, е вярно.

Всички каси имат такива задължения, нашата страна е провела разговори с основните каси, на които дължим пари - немски, френски и австрийски и с всички има подписани споразумения за разсрочване, които се изпълняват стриктно. Здравният министър беше категоричен, че директорът на НЗОК няма правомощия да иска актуализация, такава не се и налагала.

Според хронологията, описана от него, първоначално Камен Плочев е отрекъл да е изпращал подобно писмо,след като то му е било показано и под него се вижда подписът на професора, е заявил, че не е негов и е фалшифициран. В един момент той започна да "се гърчи", помолих да се обадим в Здравната каса да видим как е изведено писмото и цялата процедура по съгласуването, в момента, когато ни изпратиха по емейл писмото със съгласувателните подписи, започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история, обясни Кирил Ананиев.

Последната версия на директора на Касата била, че са му дали писмо до председателя на НС, до ръководителите на парламентарните групи и той без да гледа го е подписал. Аз очаквам да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля по парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че насила е искал да освободи поста, коментира Кирил Ананиев, но не се ангажира дали някой стои зад действията на Плочев.

Идната седмица в сряда ще има дебат в здравната комисия в НС, след това депутатите трябва да решат дали проф. Камен Плочев ще остане на поста си, тъй като той се назначава от парламента.

Министрите са останали изключително разочаровани и възмутени от действията на директора на касата, защото са зад гърба на правителството, стана ясно още от думите на Ананиев.