Основание за оставката според него е системното нарушаване на Правилника на Народното събрание. "Ще формулираме основанията си и юридически“, заяви той.

"Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение, да ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани“, обърна се Тома Биков към БСП.

"Личното мнение може да се изразява, когато стоиш в зала като народен представител, затова не искаме оставката на Валери Жаблянов като народен представител“, коментира депутатът от ГЕРБ.

"Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето“, каза още той.

Оставка на Валери Жаблянов беше поискана заради текст от декларация на БСП против "Луков марш”, в която се казва, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. По-късно социалистите се разграничиха от думите, чиито автор се оказа именно Жаблянов. Самият той посочи, че няма причина да подава оставка.

БСП застана зад заместник-председателя на парламента и припомни, че още през 1991 г. са се извинили за репресиите, извършени от БКП. Валери Жаблянов получи подкрепа както от Ипълнителното бюро на БСП, така и от парламентарната група. Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев  посочи, че социалистите няма да позволят на ГЕРБ да прави интерпретация на фактите от историята и да замита проблемите на гражданите.


АНКЕТА: Да подаде ли Валери Жаблянов оставка? >>