Това е станало след разговор с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самият Борисов написа в профила си във Фейсбук по-рано днес, че ако изнесената информация за злоупотреби във ВМА се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е ген. Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ.

Стоян Тонев бе избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, той заявява:

Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи - Прокуратура и Сметна палата. Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение - ВМА и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“.

Вчера ген. Стоян Тонев, който е бивш началник на ВМА, обяви, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

Исканията на Тонев, който е бивш началник на ВМА, са заради разследване на bTV, което показа схема за източване на милиони левове от Военно-медицинска академия (ВМА), докато той е бил директор. Журналистическото разследване показа нарушения в клиниката по дерматология, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

Данните са от одиторски доклад на Министерството на отбраната от средата на 2014 г. Държавна проверка установява, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите са за повече от 12 млн. лв. Т.е. през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона от кожната клиника.

Повече за нарушенията от одита във ВМА

Освен договорите с “Дерма прим”, проверяващите са описали и начина, по който като доцент Мирослава Кадурина е защитила дисертация за придобиването на научната степен “доктор на науките”.

Докато е натрупана финансовата загуба за ВМА, през същия период Кадурина работи по дисертацията си, която е на тема: “Биологични продукти в лечението на псориазис”. С тези продукти са лекувани 185 пациента, като само 11 от тях са били контингента на ВМА, а другите са външни, предаде БНТ.

Всички разходи за скъпоструващото лечение са направени само в периода 2007-ма – 2011-та, който съвпада изцяло с проучването, което Мирослава Кадурина прави заради научната си титла.

Одиторите са установили още, че след защитата купуването на биологични продукти спира. Председател на научното жури за защитата е генерал-майор, професор Стоян Тонев.

Като началник на ВМА в същия период генералът утвърждава и всички заявки за купуването на биологичните медикаменти. Въпреки че стойността им е изключително висока, тези препарати са купувани без процедура по Закона за обществените поръчки, установили още одиторите. 

Междувременно от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Военно-окръжната прокуратура е започнала разследване по казуса с ВМА. То е срещу длъжностни лица от болницата за безстопанственост. Към момента по делото няма обвиняеми.

Кой ще оглави здравната комисия

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова е готова да оглави здравната комисия, ако колегите й гласуват доверие, коментира самата тя пред журналисти на влизане в  Народното събрание.

"Аз приключих мандата като председател на комисията в 41-то НС, така че, мисля, че познавам спецификата на работа и ако колегите ми гласуват доверие, ще трябва да се заема с тази дейност", посочи Дариткова.

Тя коментира, че ген. Стоян Тонев сам е взел решението да подаде оставка.

Даниела Дариткова обаче посочи, че не е чула официално изпълнителната комисия на ГЕРБ да е свалила политическото си доверие от него. По думите й, това бил медиен коментар.

"Всеки има право да защити името и честта си и смятам, че това е една достойна постъпка", коментира Дариткова.

Колежката й Десислава Атанасова очаква този въпрос да бъде обсъден на заседанието на ПГ на ГЕРБ, тя обаче не отговори дали е готова да оглави здравната комисия. Атанасова определи оставката на Тонев като личен избор, а него като професионалист.