Депутатите от КБ поискаха оставката на Дянков заради думите му късно снощи, че тези депутати не могат да гласуват, понеже са пиянипредаде БГНЕС.

Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете, каза почти в края на 13-часовото заседание по бюджета, Симеон Дянков.

Безредици в парламента

От левицата поискаха министърът на финансите да бъде отстранен от пленарна зала. След неколкократно настояване председателят на парламента Цецка Цачева да го призове да се извини, тя подложи на гласуване искането за отстраняването му. Гласуваха 113 народни представители, от които 33 бяха „за”, 76 – „против” и 4 се въздържаха, предаде "Фокус". 

След гласуването депутатите от БСП започнаха да викат „Оставка, оставка!” и започнаха да тропат. Министър Дянков прие това с усмивка. Председателят на парламента прекъсна заседанието за 15 минути поради безредиците в залата.

Преди прекъсването на заседанието депутатът от БСП Петър Курумбашев заяви: „От човек, който се е обявил за Брат Пит, който ще пляска руснаците, този тон не е подходящ.
Добрият тон е задължителен в работата на Народното събрание, но на вас е известно, че правомощията на председателя на парламента са само и единствено по отношение на народните представители”, отговори Цецка Цачева.

Мая Манолова заяви, че поведението на вицепремиера е обидно към българския парламент.
„Симеон Дянков си позволи, след като мълча в пленарна зала повече от 13 часа, да прави коментари отвън, зад гърба на народните представители”, каза тя.

Димчо Михалевски пък коментира: „Очевидно опиянението не е в народните представители, а в този, който изрича тези думи".
Михаил Миков се обърна към Цачева с думите: „Очевидно във вас няма воля да защитите честта на парламента и затова той е на това дередже”.

Извинение след почивката

Искрено се извинявам за думите си от вчера, късно вечерта, каза след безредиците Симеон Дянков в пленарната зала, предаде "Фокус".
„Може би умората след многочасовите заседания тук си каза думата. Извинявам се за това, което казах. Надявам се, че ще го приемете, и днес в добър порядък ще можем да си свършим работата”, заяви той.

Депутатът от ДПС Лютви Местан попита дали и от тяхната парламентарна група трябва да тропат с крака, за да получат лично извинение от финансовия министър, тъй като в извинението си той се обърна персонално към Коалиция за България.

В почивката зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред журналисти, че вчерашният дебат е бил обичайният, както е при обсъждане на бюджет. На въпрос дали го притеснява, ако бюджетът бъде приет с гласовете на пияни депутати, Горанов заяви: „Важното е да не бъде съставен от такива”.