Сотир Цацаров заяви на пресконференция, че тези цифри са меко казано изненадващи. По думите му тази армия от въоръжени цивилни конкурира военните сили, предаде БТА.

Проверката, извършена от прокуратурата, е назначена след операция "Лясковец", при която беше убит командосът Емил Шарков.

Общо 211 486 физически и юридически лица притежават оръжие. 340 583 е броят на установени огнестрелни оръжия – пистолети, револвери, автомати, карабини, картечни пистолети, картечници и други. За ловни цели броят на оръжията е 180 958, за спортни цели – 3856, за други (основно колекционерска дейност) – 2984.

Приблизително 110 души са с изтекъл срок на разрешенията и срещу тях не са предприети действия за отнемането им, установила още проверката. Най-фрапиращите са във Видин, където 40 души продължават да държат оръжие без разрешително, в София са 23-ма, в Кърджали -17, в Свиленград - 20.

Започнати са незабавни действия за отнемане на оръжията.

Образувани са и 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, прокуратурата е започнала и проверки на служители на МВР.

Проверена е всяка областна дирекция, всяко районно поделение. В Ловеч например не е създаден какъвто и да е електронен регистър, а в РУП-Тетевен служителят, който отговаря за КОС, не само не притежава компютърна грамотност, но дори не е в състояние да представи на колко лица колко оръжия и за какъв период са издадени разрешения", добави Цацаров.

Докладът на прокуратурата ще бъде изпратен на парламентарната комисия по сигурност.